onsdag 14. april 2010

Hormonene bobler

Tekst og foto: Tom Schandy

Det er april, og hormonene bobler. Hos kvinendene er det full fart i disse dager. I lavlandet slipper isen på vannene tidligere enn inne på skogsvannene, og i disse tidlige råkene kan det derfor samle seg mange kvinender på et lite areal. I Østensjøvannet i Oslo er det for tiden mange kvinender, og hormonene bobler nesten over for de vakre hannene. De kaster hodet bak på ryggen, sparker opp vann med de røde svømmeføttene og gir fra seg en kraftig lyd. Kommer en annen hann innpå dens enemerker, løper den over vannet så spruten står. Enkelte morgener kan det være masse jaging fram og tilbake på vannet, andre morgener kan det være mer stille. Som regel er det mest kurtise og jage-atferd akkurat i det sola kommer ned til vannet. Når behovet for næringsinntak melder seg, avtar disse aktivitetene. Men i de sene ettermidagstimer og like før sola går ned, tar aktiviteten seg gjerne opp igjen. Men det gjelder å skynde seg. Plutselig er det hele over. Når isen i skogstjernene åpner seg, forsvinner kvinendene fra Østensjøvannet.


Det er ikke bare hos kvinendene at hormonene bobler. Ute på isen parer hettemåkene, mens grågåshannen tar et skikkelig tak i hunnens nakke og parer ute i vannet. Grågåshannen drukner nesten sin utkårede under paringen, men andre ikke kjenner sin egen begrensning.

I Østensjøvannet har for tiden en liten krikkand-hann tilhold. Med sine 37 cm er dette Norges minste andart. Det har likevel ikke forhindret krikkanda i Østensjøvannet å forelske seg i en 57 cm stor stokkand-hunn. Hvor enn stokkanda måtte svømme, krikkanda følger etter. Og kommer andre stokkand-hanner for nær, ja, så jager den vesle andrikken sine store slektninger unna med liv og lyst.

Det er kjent at ender kan hybridisere, men kan jo lure på om ikke størrelsesforskjellen i dette tilfellet er i største laget. Litteraturen forteller imidlertid om krysninger mellom krikkand og stokkand, så kanskje dukker det opp en hybrid-and i Østensjøvannet. Men da må den lille hannen finne ut hvordan han håndterer en så stor elsker. Vi venter i spenning...3 kommentarer:

 1. Der var det endel morsomme bilder av adferd jeg ikke har sett før... =)

  SvarSlett
 2. Veldi veldig veldig bra bilder...hvilke instillinger har du på kameraet når du tar slike bilder? Og hva slags utstyr har du brukt her.Optikk, kamera etc... Utrolig skarpe å flotte bilder:-)
  Er Dødsmissunnelig:-D

  SvarSlett
 3. jeg så det i dag...hannen slang på halsen og sånt ..syn det var uten får fotovinkel ...hadde jeg hatt 600 hadde jeg fått noen bilder ..men har 300

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.