onsdag 21. april 2010

Full fart i tiurskogen

Tekst og foto: Tom Schandy

Mens vulkanaske fra Island setter Europa på hodet, går livet for fullt i tiurskogen. Ingen tiurer har fått spillstans så langt, for her der det ingen Avinor som stikker kjepper i hjulene.I to morgener har sjefen hatt hele røyflokken på besøk. Totalt 13-14 røy, hvorav 8-10 på bakken. I går gikk tiuren med hele flokken og spilte - rundt og rundt - fra klokka 04 til klokka 10 - i seks sammenhengende timer. Og dagen før hadde han spilt helt til klokka halv ett - uten å parre ei eneste røy.


I dag har det så vidt begynt å løsne. Klokka kvart over åtte tok sjefen endelig mot til seg og paret årets første røy. Litt senere ble nummer to paret. Dermed er den store festen i gang. Sjefen er så suveren at ingen andre ypper seg - bortsett fra en ung tiur uten vett.


I løpet av de nærmeste fem-seks dagene skal alle røyene pares, og grunnlaget for en ny storfuglgenerasjon legges. Så her er det liv - rai rai...


9 kommentarer:

 1. Veldig flotte bilder :) Det hadde vært kjekt om ikke EXIF-data hadde blitt fjernet fra filene :)

  SvarSlett
 2. Hei

  Takk for kommentarer.

  Vi bruker save for web i Photoshop og da går dessverre en del info bort. Skal se om vi ikke kan få lagt ut noe bildeinfo nederst.

  SvarSlett
 3. så stilige fugler da! :D
  Synst det første bilde var kjempe tøft! :)

  SvarSlett
 4. Flotte bilder av leiken. Likte særlig det tredje bilde hvor det er 3 litt duse i bakgrun og den flotte skarpe røya i forgrunn med nydelig lys.
  Vilket utstyr benyttes?
  Nybegynner med ønske om å lære.

  SvarSlett
 5. Takk for nye kommentarer.
  Det er veldig hyggelig at dere legger igjen kommentarer på bloggen hos oss.
  Bildet du sikter til er tatt med Canon 5D Mark II på blender 4 og 1/80 dels sekund. Objektivet er en Canon 500 mm blender 4.
  På noen av bildene er det også benyttet en Canon Mark III. Da gjerne i kombinasjon med 500 mm og en 1,4 konverter. dette gjelder blant annet det første bildet.

  Kai Jensen
  Webredaktør
  Natur&Foto

  SvarSlett
 6. Takk for forsøket :) Det er mest brennvidden jeg er interessert i :) Usikker på hvor lang tele man trenger for slikt.

  SvarSlett
 7. Hvilket kamera er å foretrekke til denne typen forotgrafering? Jeg tenker med engang Nikon D700 eller D3, men...

  Flotte bilder!

  SvarSlett
 8. Monica Helén: De er veldig gode på ISO, men du får mindre ut av teleobjektivene dine med de da de har fullframe sensor, og tele er nok kjekt til slik fotografering vil jeg tro, så et APS-C-kamera som f.eks. Pentax K-7/K-x (K-x har veldig god ISO-ytelse og er rimelig), Nikon D300, Canon EOS 7D/50D/550D.

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.