torsdag 15. april 2010

Dramatikk på Island.

Natur&Foto sine medarbeidere Erlend og Orsolya Haarberg opplever vulkanutbruddet på Island på nært hold. De ankom Island for bare to dager siden og hadde håpet på bilder fra det første vulkanutbruddet. Skuffelsen var derfor stor når denne sloknet rett etter deres ankomst. De hadde ikke fått med seg det nye vulkanutbruddet når jeg ringte de, for å fortelle om dette i går. De var da i området rundt Myvann.

I dag har det vært dårlig vær i området og de forteller at de ikke har sett stort. Selv om de er under en mil fra vulkanutbruddet. I en tekstmelding fra paret nå i kveld forteller de om stor dramatikk, da de med blålys ble evakuert ut av området. Myndighetene frykter at vulkanen Katla skal våkne til liv.

Erlend og Orsolya er på en lengre rundreise som har vært planlagt siden i fjor. Dette er deres andre tur til sagaøya, første turen var i 2008 på oppdrag for Wild Wonders of Europe. les om denne turen på Wild Wonders of Europe sin blogg.

Det er både fascinerende og skremmende å se de enorme naturkreftene som nå våkner til liv. Dette skyldes i hovedsak at Island ligger på den midtatlantiske ryggen hvor de eurasiske og nord-amerikanske kontinentalplatene glir fra hverandre. Island ligger over et såkalt varmepunkt. Dette gjør landet svært utsatt for jordskjelv og vulkanutbrudd.

Dette har formet landet på godt og vondt. Varme kilder, kraftproduksjon og turistnæring har gitt god verdiskapning for Island. For turister er Island et eventyr i farger, fosser, isbreer og størknet lava. For naturfotografen er dette et landskap som man aldri glemmer.

Vi følger Erlend og orsolyas ferd videre på Island.

Foto: Kai Jensen

2 kommentarer:

  1. Jeg har aldri hatt lyst til å reise til Island, men NÅ fikk jeg faktisk lyst... da du nevnte "et eventyr i farger, fosser, isbreer og størknet lava. For naturfotografen er dette et landskap som man aldri glemmer". Høres fristende ut ja..!

    SvarSlett
  2. Vil du reise til Island? Vi har billige reiser til Island, også for de som bare vil mellomlande på vei til USA. Hesteturer, nordlys eller en tur i den blå lagunen? Gullfoss og Geysir er også et veldig populært reisemål på Island. Gå på Icelandair.no for å se de siste tilbudene!

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.