onsdag 25. november 2009

Det fullstendige kaos

Tekst og foto: Tom Schandy
Våre spanske venner la i dag ut et helt villsvin og 15 kg med bein utenfor kamuflasjen vår oppe i fjellene ved Pyreneene. Umiddelbart etter at de forlot stedet regnet det gåsegribber ned fra himmelen og dekket plassen. Etter noen minutter var mer enn to hundre gribber på plass, og alle kjempet om en bit av det stakkars villsvinet. Det var det fullstendige kaos. Ja, det var til og med gåsegribber som satt på ryggen av de andre i et desperat forsøk på å tilkjempe seg en bit av lunsjen.

I flere timer var det hektisk kaos. Stadig vekk kom gribber flyvende inn, mens andre tok av. Lammegribbene var mer perifere i dag etter å ha spilt hovedrollen i går. Noen svarte munkegribber holdt også til ute på plassen, og det var noen standhaftige karer i svart munkekjortel. Kom andre gribber for nær, var det å spre ut vingene og gå i stakkato gange rundt på plassen for å markere seg – nesten som russiske soldater på den røde plass i Moskva.

Rett som det var kom det til slåsskamper – mellom to gåsegribber eller mellom en gåsegribb og en munkegribb. Problemet for en fotograf er at det skjer for mye med på en gang i et kaos uten like. Det å isolere et motiv er ikke lett, men etterhvert som den harde kjernen hadde spist fra seg, ble det ikke fullt så trangt om plassen. Da gikk det an å få noen rene bilder. Jeg jobbet mye fluktbilder på lange lukkertider. Her ble det mye søppelmat, men innimellom er det eller annet som fungerer.

Maten ble dumpet rundt klokka elleve på formiddagen, og hovedkjøret foregikk fram til klokka to. Det forsvant fugler hele tiden, og da vi ble hentet ut
klokka 16 var det bare fire gribber igjen. Og villsvinet – ja, det var selvfølgelig helt borte. Vår lokale kjentmann lukket opp døra og spurte om vi hadde opplevd Serengeti. Ja, for de fleste tenker kanskje at man må til Serengeti og Afrika for å oppleve slike gribbeansamlinger, men Europa har også fantastiske naturikdommer å vise fram. Pyreneenes gribber – med gåsegribb og lammegribb i spissen - er utvilsomt en av disse skattene!

Tom Schandy

3 kommentarer:

 1. Høres helt vilt ut, og opplevelsen fikk jeg en fin, liten smak av her på bloggen. Takker for det!

  SvarSlett
 2. Hørtes ut soom en heftig økt!
  Takk for titten.

  SvarSlett
 3. Misunner dere disse opplevelsene. Må være fantastisk å få oppleve slikt. Spesielt Lammegribbene må være en opplevelse. Jeg var selv i Atlasfjellene i Marokko for noen år siden. Et stort mål var å få sett Lammegribb, men vi hadde ikke hellet med oss. Høres ut til at Pyreneene er et mer egnet sted.

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.