torsdag 5. november 2009

Lightroom 3 Beta

Jeg var på et interessant foredrag med Mikkel Aaland på Photocamp. Mikkel snakket om Lightroom 3. Det var mange spennende forbedringer på Lightroom 3. Blant annet bruker Lightroom 3 en helt annen algoritme en sin forgjenger. Bildefiler tatt for 8 år siden kan nå plutselig fremstå i en helt ny drakt. Utbrente partier og undereksponerte områder i et bilde kan fremstå langt triveligere med Lightroom 3.

Dette er mulig fordi utviklingen går fremover, og Adobe ønsker å gjøre fremkallingen av raw filer så god som overhodet mulig. Man finner nye og bedre metoder for å sammenstille RAW opptaket på. Merk at dette kun gjelder RAW filer. Og så lurer man på hvorfor mange med meg maser om at man bør ta RAW filer. Vel dette er åpenbart en god grunn. Selvsagt kan man finne gode grunner også for å ta jpg. Men det er en annen diskusjon.

Alt er ikke bare fryd og gammen når man endrer algoritmen.
For hva skjer da med de gamle filene? Jo de kan fremstå i langt dårligere stand en tidligere. Mer støy, utbrente områder etc. Bemerk at dette bygger på Mikkel Aaland sine uttalelser, og at jeg ikke har fått tid til å teste dette ut selv. Men teorien er som følger, på de filene man har behandlet tidligere. Så er det dratt i spaker og blitt gjort en del tilpasninger for at bildefilen skal fremstå så bra som mulig med Lightroom 2 og dens algoritme. Det er ikke slik at disse innstillingene uten videre er de beste for hvordan Lightroom 3 sin algoritme arbeider.

Tre stadier
Så en liten konklusjon, i Lightroom 3 er alle filer du importerer, og som er basert på Lightroom 2 knyttet opp til den samme algoritme som ble benyttet i Lightroom 2. Det betyr at dine filer ikke endres når du tar i bruk Lightroom 3. Men, og det er stort men, ønsker du å se hva algoritmen i Lightrom 3 gjør med dine filer så må man gå på settings, process version og velge versjon 1 eller 2 . Det er vel og bra, men det er ingen mulighet til å komme tilbake til den ubehandlede RAW filen. Reset nederst i develope panelet vil bare sette filen tilbake til slik den var i Lightroom 2, med de endringene som var gjort der. Man må manuelt gå inn og sette alle verdier til default om man ønsker det.Dette er første gang Adobe gir mulighet til å veksle mellom ulike versjoner av algoritmer. Det er veldig bra, jeg har ikke lyst å sitte å justere alle mine filer på nytt. Det som blir interessant er hvor mye man skal dra i de ulike spakene i Lightrooom 3. Støyreduksjonen skal være bedre, samt høylys og skygge.

2 kommentarer:

  1. Utviklingen går sannelig fremover, nå har til og med de ellers så tause algene fått sin egen rytme...

    SvarSlett
  2. He, he, takk for at du påpekte denne skrive leifen :-) Alger skal selvsagt ikke danse.

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.