søndag 4. september 2011

Terje Hellesø innrømmer juks

På morgenen lørdag den 3. september mottok redaksjonen materiell som beviser at noen av Terje Hellesø sine bilder er manipulert. Hellesø har tidligere påstått at bildene er ekte, og er fra Mullsjøskogene. Historiene rundt de såkalte gaupemøtene og bildene har fått mange til å lure på om dette virkelig er sant. Nå finnes det klare bevis på manipulerte bilder. Hellesø beklager dette dypt og innrømmer at han har jukset.

Vi i Natur&Foto står for det ekte naturbilde og naturopplevelsen. Det er derfor trist å få denne meldingen om at en av nordens mest anerkjente naturfotografer har jukset. Sånt setter naturfoto i dårligere lys. Det er også trist at Hellesø har satt seg selv i en sånn possisjon. Han har arbeidet for naturfotografiet i over 30 år. Hellesø har bygd seg opp over lang tid. Alt det han har stått for og gjort faller nå sammen. Denne fallgruben er stor.

Spanjolen Jose`Luis Rodriguez var vinner av verdens største naturfotokonkurranse BBC Wildlife Photographer of the year 2009. Bilde var av en ulv som hoppet over et gjerde. Se Natur&Foto nr 1 og nr 2, 2010. Det viste seg og være en tam og dressert ulv. Fra den ene dagen med heder og ære får han noen dager seinere navnet sitt på trykk i aviser over hele verden for juks. Dette kan sammenlignes litt med Hellesø. Det er ikke bare en som er tatt for juks men også en personlig tragedie.
12 kommentarer:

 1. Helt sikkert en personlig tragedie, som ikke kun rammer Terje med også Naturfotografiet som helhed! Jeg er meget ked af det på vegne af Terje Hellesø. - på den anden side er det også med til at sætte en debat i gang og denne sag kan måske "skræmme" andre fra at snyde og tage genvejen. Terje behøver ikke at snyde, hans navn er indbegrebet af nordisk naturfotografi - en af de største inspiratorer nogensinde!

  SvarSlett
 2. Håper dette blir en lærepenge for alle som ikke følger de etiske retningslinjene det vil si å være naturfotograf. Noen ganger er disse svært skjøre og man kan falle i dem uten å måtte ønske det, men her er det et klart og bevisst overtramp som får fatale følger for en meget godt anerkjent naturfotograf og for naturfotografiet. Jeg er fryktelig trist for det som har skjedd. Jeg har valgt å tro på det Terje har stått for - helt til nå.

  SvarSlett
 3. Jeg prøver å bare ta dette til orientering, men det er ikke helt enkelt. Det er sikkert mange nok som har sterke meninger om dette.

  SvarSlett
 4. Dette er en trist dag, for Terje, for naturfotografiet, og alle andre som har engasjert seg i dette..
  Jeg har hatt stor glede av å se Terje sine bilder over tid, og lest mange av hans betraktninger omkring naturfotografering, og dette har inspirert mye!
  At dette skulle være nødvendig, det kan jeg ikke fatte! Med så mange gode og spennende bilder som Terje har vist, og jobbet med, er dette bare trist..
  Jeg håper ihvertfall at alle som engasjerer seg i naturfotografering kan ha en nyansert og edruelig debatt omkring dette temaet, og at man kommer styrket ut på slutten.
  Jeg er utrolig lei meg på Terje Hellesøes vegne.

  SvarSlett
 5. jeg skulle vel vært forbanna, men jeg sitter kun igjen med en tom og resignert følelse :-/ Terjes fotografi har vært slik en inspirasjonskilde for meg over så mange år, at jeg klarer bare ikke å bli bitter og belærende her. I stedet føler jeg med Terje, og vet at dette er den ultimate ydmykelse, og en lærepenge som aldri vil kunne glemmes.

  Jeg blir dog litt skremt av hans gjengitte SMS hvor han sier "Takk for meg!..." Jeg håper inderlig at du ikke gjør noe overilt nå, Terje. Du har gjort en stygg bommert, men livet går videre, og vindsøget vil fortsatt dra gjennom skogene dine som før... Med tanke på alt positivt og oppriktig du har bidratt med over så lang tid, og hvilket løft du har stått for i nordisk naturfoto, så bør vi som åndsfrender og medmennesker kunne tilgi dette. Du er ikke den første til å gjøre noe slikt, og blir heller ikke den siste. Men jeg vet at det er siste gangen DU gjør noe slikt, og det er derfra vi alle må ta dette videre nå.

  Jeg kan bare ikke fatte hvorfor du med din historie, ditt bildetilfang, dine muligheter og ditt talent, skulle finne dette nødvendig. Ja, alt synes svart og trist nå, men tiden leger osv. La oss alle ta dette som en lærepenge, men la oss også ta det som medmennesker. Selv nærer jeg intet sinne eller hat ihvertfall, selv om det var en nedtur av de sjeldne.

  Så Terje, bruk litt tid nå, la ikke viraken i dag ødelegge mer enn det som allerede er knust. Vi vet alle at ditt neste bilde vil være ektheten selv. Det er tross alt ingen terroraksjon du har gjort. Dine sanne venner er fortsatt der, likeså dine nærmeste. Og bakenfor det hele suser skogene som før... Ta vare på dette, for alt hva det er verdt, for jeg vet du vil trenge det i tiden som kommer.

  Mvh,

  - Erik Aaseth

  SvarSlett
 6. Velger å henge meg på Erik sine kommentarer her...Nå er det kun en vei... nemlig oppover.

  Tom

  SvarSlett
 7. Dette er bare trist,og en total ydmykelse for Terje. En fotograf av dette kaliber,som har vist bilder av toppklasse i en årrekke,burde ikke behøve å ty til sånne virkemidler. Han er en flott personlighet,og jeg håper han kommer seg forbi dette og videre igjen. Det er ikke første gang det er blitt laget "for" fantastiske naturbilder,og ikke siste gang,men for Terje er det nok helt sikkert det. Hans M.

  SvarSlett
 8. jeg er en stor fan av Terje,og det er jeg fremdeles....som en annen sa,dette er ingen terrorhandling,og alle kan vi gjøre ting vi angrer på i ettertid,nå har han sagt at han angrer,og jeg er helt sikker på at ingen av de som dømmer ham,har et plettfritt rulleblad heller...da mener jeg ikke i forhold til bilder etc,men i andre sammenhenger i livet også...jeg synes også det var dumt å gjøre det han har gjort..men gjort er gjort,og nå får man hviske ut dette,og begynne neste dag med blanke ark og fargestifter til..jeg dømmer ikke,og vil fortsatt alltid synes at Terje er fantastisk dyktig!!!!!

  SvarSlett
 9. når noen på død og liv skal presentere dei "beste" naturfotografiene,og på den måten vinne heder og ære,og attpåtil gjør dette med juks......fortjener ingen som helst medfølelse eller sympati.Når noen er så dumme så fortjener dei ingenting som fotograf,som menneske derimot må man bare synest synd på vedkommende.MEN dette fritar ikkje vedkommende for det idiotiske han har gjort. Sitter selv ofte i timesvis og fryser ræva av meg for å få tatt noe eg selv føler er gode bilder....når andre så kan ta eitt anstendig naturfoto og så sitte i stua foran pc'en og klippe inn noe ekstra for å kunne presentere eitt meir interessant og "bedre" resultat,som overgår ærlige fotografer...nei,finner ingen formildende omstendigheter.Tipper mange nå sitter og skjelver i buksene,og er redde for å bli avslørte som juksemakere.Ingen tvil om att det finnes fleire som Terje Hellesø....dessverre

  SvarSlett
 10. Tror ikke det er bare Terje som jukser.Hva er vitsen med å jukse med naturfoto.Man må jo vera helt idiot.Foto ska vera gøy,mange blander penger inn i naturopplevelser.Ka gjere ikke fotografer for penger,litt juksing gjerna.Skjerp deg terje

  SvarSlett
 11. Stå på videre Terje, og fortsett å ta gode bilder ute i vår flåtte natur.

  Når gjelder debatter på nett, er det smålig å "hakke ned på" andre, uten å tørre å vise "eget ansikt" (anmerkning til "mr. anonym")

  SvarSlett
 12. Brutus Østling har på sin blogg lagt inn et meget bra innlegg om denne saken, samt en og annen refleksjon. Han beskriver etter mitt skjønn det som egentlig er saken her. Les selv: http://brutusbloggar.blogg.se/2011/october/funderingar-om-vad-som-ar-viktigt-med-anledni.html

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.