onsdag 31. august 2011

Pingviner i Afrika


Tekst og foto: Tom Schandy

Det høres umiddelbart feil ut. Pingviner hører hjemme i kalde strøk i Antarktis, ikke i Afrika. Man drar til Afrika for å se løver og elefanter, ikke pingviner. Like fullt finnes det pingviner her, like som i Sør-Amerika, Australia og New Zealand. Felles for alle disse «tempererte» pingvinene er at de har tilhold i kalde havstrømmer med utspring fra nettopp Antarktis. Sør-Amerika har sin Humboldt-strøm som bringer kaldt, næringsrikt vann helt nord til Galapagosøyene. I Sør-Afrika har man Benguela-strømmen, og i denne kalde strømmen finnes altså den afrikanske pingvinen som heter kappingvin på norsk. Dette er en av i alt 17 ulike pingvinarter.

Kappingvinen kan bli over 60 centimeter lang og veie fra tre til fem kilo. Den hekker langs sørkysten av Sør-Afrika, samt på noen øyer i Namibia. Den har blitt jaktet mye på, og bestanden er redusert fra over en million til 70 000 pingviner. Nå er de fredet, men oljeutslipp er en ny og alvorlig trussel.

Jeg traff kappingvinen på Boulders Beach tre mil sør for Cape Town i Sør-Afrika tidligere denne uka. Der hekker over 3000 par som har blitt en stor turistattraksjon med eget «Visitor Centre». Pingvin-stranda ligger rett nedenfor bebyggelsen. Når jeg gikk i en av gatene, kom plutselig en pingvin løpende og kastet seg ned i et avløpsrør. De graver ut reirhull i hagene til folk, selv om man har forsøkt å gjerde pingvinene ute.

Det er unektelig spesielt å fotografere pingviner under Afrikas sol, men på denne tiden er det faktisk litt kjølig. Det er vår – med temperaturer mellom 10 og 20 grader. Jeg hadde noen fornøyelige timer med pingvinene. Noen par hekket i ei steinrøys og måtte hoppe fra stein til stein for å komme fram. Det bød på artige bilder av pingviner i svevet. På stranda ble det etter hvert sterk sol og følgelig sterke kontraster. Da kunne jeg spille på kontrastene og ikke minst skyggene i sanda. Se forøvrig artikkel i siste nummer av Natur&Foto om denne teknikken.

1 kommentar:

  1. Hei Tom!
    Håper du liker Sør-Afrika! Skulle bare si at jeg og Henriette var faktisk på samme plass å så de pingvinene.. Hils broen din! :)

    Ole

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.