lørdag 10. september 2011

3 møter med Gaupe


Tekst og foto: Baard Næss

I området hvor jeg bor finnes et av våre store rovdyr, og det er gaupa. Sammen med mine to venner, Guttorm Næss og Torbjørn Martinsen har vi samarbeidet for å få bilder. Første møte hadde vi for litt over et år siden. Gaupa hadde tatt et rådyr i en hage på Svartskog. Torbjørn fikk tips fra Viltnemnda og vi rigget oss til i håp om at den ville komme å spise på rådyret. Hele 6 kvelder og netter viste gaupa seg. Ikke alle møtene var like heldig i forhold til fotolys, men opplevelsen var stor:-)

I våres dukket det opp enda en sjanse. Bare 100 meter fra husveggen til Torbjørn lå et kadaver. Gaupa dukket opp 2 kvelder på rad. Det var lite mat på rådyret. Jeg hadde en hare liggende i fryseren. Den tinte vi i mikrobølgeovnen og la ut mellom noen steiner. Nesen til gaupa er det ingenting i veien med. Den luktet godsakene å dro av gårde med haren.

Det tredje møte var på Nesodden. Even Agerup, sønn av en god venn av meg, og en framgangsrik ung naturfotograf (se i Natur&Foto nr 4) hadde funnet et rådyrkadaver. Han tipset oss om dette og vi var heldig å få mange blinkskudd på gaupa. En stor takk til Even.

Vi har jobbet konstruktivt med gaupe de siste 14 månedene. Bomturene er mange. Det er et vanskelig dyr å jobbe med. Man vet aldrig, kanskje møte i sommer var siste gang jeg skulle få se gaupa. Uansett føler jeg meg veldig heldig som har fått møte dette sky dyret i vårt nærområdet.

Vi får håpe våre skogområder og kulturlandskap får være i fred og at ikke områdene blir bygget ut i slik grad at det biologiske mangfoldet blir borte. En av våre viktigste oppgaver som naturfotograf er å dokumentere arter, slik at det blir lettere å ivareta de artene som finnes. I Frogn kommune hvor jeg bor er det et stort utbygningspress. Det er ikke satt noen markagrense og derfor er utbygningsforslag svært lite gjennomtenkt i forhold til å opprettholde det biologiske mangfoldet. Det samme gjelder Oppegård og Svartskogområdet. Disse unike grønne lungene i nærheten av hovedstaden er gull verdt i framtiden.


11 kommentarer:

 1. Utrolig flotte bilder av gaupa. For en opplevelse å fange disse i nærmiljøet. Denne sky katten. Super opplevelse :)

  SvarSlett
 2. Flott innlegg,.. med en viktig påminnelse i det siste avsnittet, og fine bilder av det vakre dyret!

  SvarSlett
 3. Det var ikkje dårlig! I Telemark har me au mykje gaupe, men det e ikkje lett å lykkas slik døkkån har gjort her.

  Grattis.

  SvarSlett
 4. Hei!
  Takk for hyggelige kommentarer:-) Litt info om bestanden i Norge: Gaupebestanden ligger på ca 450 dyr i Norge. I 2010 ble det gitt en fellingskvote på 149 dyr. 134 dyr ble felt. I 2011 ble det en nedgang i antall familiegrupper mens kvote for felling ble økt til 166. Kvoten på voksne hunndyr er 56. Bestandsmålet for gaupe i Norge er 65 årlige ynglinger.
  Mvh Baard

  SvarSlett
 5. Flott reportasje. Når det er så få gauper, hvorfor fellingstillatelse for så mange? Er det fortsatt jegere i dette landet som dreper for trofé? Disse kattene er vel ikke så farlige?

  SvarSlett
 6. Herlige bilder av en av de vakreste pusekatter :-)
  Jeg synes det er tragisk å drive felling når bestanden er så liten - skamme seg!

  SvarSlett
 7. ja de er flotte !! særlig på så nært hold ! , jeg brukte 70 200 f 2,8 ;)

  SvarSlett
 8. Gaupa har alltid fasinert meg...har aldri sett den selv, bare i fangenskap. Det er liksom noe mystisk ved gaupa! Fine bilder.

  SvarSlett
 9. sjjjakkajc ksjiii djjjf djjjjsk f

  SvarSlett
 10. Flotte bilder av gaupe! jeg har kun fått sett de på Langedrag og i dyreparken foreløpig, men for noen flotte dyr!

  Hilsen Caroline

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.