mandag 5. september 2011

Leopardene i MotswariTekst og foto: Tom Schandy


Jeg er på reportasjereise i Sør-Afrika, organisert av den norske Afrika-eksperten Safari Opplevelsesreiser. Etter ei uke i Cape Town-området befinner jeg meg nå i Motswari Private Game Reserve, som ligger i tilknytning til Krüger nasjonalpark på grensa til Mozambik. Det er ingen grenser mellom disse områdene – dyrene vandrer fritt.

Områdene rundt Krüger er blant de beste i verden for å se og fotografere leoparder. Jeg har vært mange ganger i Afrika, men bare fått noen sporadiske opptak av leopard. I mange av de kenyanske nasjonalparkene er det mye åpent land, og det er et habitat som passer geparden bedre enn leoparden. Her i Sør-Afrika derimot er det mer busk og kratt jevnt over, i kombinasjon med gode byttedyrtettheter, som f.eks. impala, og det er ypperlig for leoparden som er en overraskelsesjeger. I tillegg kan man kjøre offroad i de private reservatene hvilket gjør det lettere å komme i posisjon.

Her i reservatet er det åtte kjente

leoparder, og på første ettermiddag/kveld, fant vi to stykker. Først en hunn, og så en hann. Hunnen kunne vi følge en god stund. Den var helt klart i jaktmodus og på vei til jaktmarkene. Mens geparden jakter på dagen, er leoparden nattaktiv. Vi fulgte leoparden helt til mørket kom. Ved hjelp av guidens lampelys kunne vi også få noen bilder i det mørket omsluttet den elegante katten.

Det er alltid en opplevelse å se store kattedyr bevege seg i naturen. Denne hunnleoparden var usedvanlig rolig og enset ikke vårt nærvær. Gikk rolig gjennom busk og kratt, tok seg litt hvile og slikket pelsen, før den ruslet videre på myke kattepoter. Da vi forlot katten, var stjernehimmelen tent – med stjernebildet Orion hengende opp-ned og med den karakteristiske Sydkors-konstellasjonen i sør. Og et sted i mørket jaktet altså leoparden på sitt bytte…

Vi skal være her i flere dager og håper det byr seg en anledning å finne leopard med bytte…

1 kommentar:

  1. Hei!
    For en opplevelse det må være :) Nydelige dyr! Håper dere får mange nydelige blinkskudd ;)

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.