tirsdag 13. september 2011

Løvenes slaraffenliv
Tekst og foto: Tom Schandy

Mens Baard Næss nylig viste sine flotte bilder av gaupe, 100 prosent ekte og ville, hopper vi tilbake til Sør-Afrika, til Motswari private game reserve i Sør-Afrika. Der har jeg hatt flotte dager. Det er langt vanskeligere å få bilder av gaupe enn løve, men det er alltid gøy å finne en løveflokk i Afrika. I dette tilfellet var det en flokk på 11 løver, tre voksne løvinner og en ungeflokk.

Det er en utfordring å få gode løvebilder, for i dagslyset gjør løvene det de liker aller best – ligger rett ut. Sover, sover, koser seg, ruller seg rundt, sover videre. En time, to timer, ja hele dagen. De bare passer på å flytte seg etter skyggen.

Denne flokken fant vi like før solnedgang. Da begynte løvene å våkne litt opp. Reiste seg opp, gjespet og viste fram hele tannrekken. Den ene etter den andre. Bak løvenes trøtte ytre og slaraffenliv lurer det seg imidlertid drevne jegere. Det er en knalltøff kamp i nattemørket for å skaffe mat til en løveflokk på 11. Tar de et stort bytte, trenger de imidlertid ikke å fange noe neste natt. Det holder med et par brukbare byttedyr i uka.

Det er mye bilder av løver i omløp, så man tror kanskje at løven er et vanlig dyr i Afrika. Faktum er at løven har opplevd en dramatisk tilbakegang og finnes i dag hovedsakelig i store nasjonalparker og viltreservater med brukbar byttedyrbestand. Bestanden har faktisk gått tilbake med 90 prosent siden 1980-tallet, fra 150 000-200 000 dyr til mellom 18 000 og 25 000 i dag. Løven er i ferd med å bli Afrikas svar på Asias tiger.

2 kommentarer:

  1. kule bilder ! , den med gaupa var morsom hehe

    SvarSlett
  2. Ja det er tragisk det som skjer med løvene i Afrika :( ....som en oppfølger til så mange andre arter rundt omkring i verden.
    Vi skal jo væer positive og glede oss over de artene som har blitt reddet og de som har fremgang, men det er vanskelig å rive seg løs fra de tragiske fakta som finnes rundt i verden.
    Var jo tre virkelig koooooselige bilder dette :D

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.