torsdag 22. oktober 2009

Tom Schandy vinner naturfotografens oscar

Tom Schandy til topps i naturfotografenes Oscar
Foto av prisutdelingen: Benjamin Schandy.

Naturfotografen Tom Schandy fra Vestfossen gikk onsdag kveld til topps i verdens største naturfotokonkurranse, den prestisjetunge Wildlife Photographer of the year Award som arrangeres av BBC og Natural History Museum i fellesskap. Dette er naturfotografenes Oscar.

Det var et bilde av en vill jaguar, fotografert under en ekspedisjon til det enorme sumpområdet Pantanal vest i Brasil i august-september i fjor, som brakte Schandy helt til topps. Bildet vant i kategorien ”Gerald Durrell Award for endangered wildlife” som er en kategori for truede arter. Jaguaren på Schandys vinnerbilde er én av fire jaguarer som Schandy traff på i løpet av en tre dagers båttur på Rio Paraguay.

- Det er en stor ære å vinne i denne konkurranse, og det var spesielt moro å gå til topps i kategorien for truede arter. Jeg har hatt et livslangt engasjement for truet natur, ikke minst gjennom mitt over 20 år lange engasjement for WWF Norge, sier en fornøyd Tom Schandy.

Bildet av den ville jaguaren fra Brasils villmarker som ga Schandy førsteprisen. Foto: Tom Schandy.

Den engelske naturfotokonkurransen regnes som naturfotografenes Oscar-utdeling. Det er 46. gangen at konkurransen arrangeres, og i år var deltakelsen større enn noensinne. Mer enn 43 135 bilder deltok i den sylskarpe konkurransen, og bidragene kom fra hele 94 land.
Bildene fra konkurransen vil bli stilt ut på en utstilling som vil vises i en rekke storbyer rundt omkring i verden. Det er også publisert en bok med alle vinnerbildene.

Tom Schandy har også tidligere hatt suksess i denne konkurransen. I 1996 fikk han tredjeplass med et bilde av hoppende adeliepingviner i Antarktis, og i 2000 fikk han en annenplass for et bilde av en klatrende panda i Kina, også den i kategorien truede arter. Men det måtte altså en søramerikansk jaguar for å bringe ham helt til topps. Schandy har tidligere i år også vunnet første og annen premie i ”International Wildbird Photographer Award” og fått to utmerkelser i den tyske Glanzlichter-konkurransen. Schandy jobber som naturfotograf på heltid og har gitt ut en rekke naturbøker, hvorav noen også er gitt ut på engelsk, spansk og svensk.

Tom Schandy sin hjemmeside
Hjemmesiden til konkurransen

Vi i Natur&Foto gratulerer Tom, Tom Schandy vil forøvrig ha en reportasje i fra London i første nummer av Natur&Foto.

7 kommentarer:

 1. Grattis Tom!

  Alle i redaksjonen sender sine gratulasjoner til deg i London.

  God tur hjem fra alle oss i Natur&Foto

  SvarSlett
 2. Gratulerer Tom!

  Du har virkelig vært i støtet i det siste og levert "varene" gang på gang! Nå ser jeg fram til spaniatur og forhåpentligvis nye fulltreffere.

  Jan Fredrik

  SvarSlett
 3. Suverent Tom!!
  Masse gratulasjoner;)
  Ser Kai har hilst på vegne av oss, men dette fortjente en personlig hilsen...

  -Trine

  SvarSlett
 4. Utrolig bra prestasjon! Gratulerer masse!
  Hilsen Baard

  SvarSlett
 5. Veldig bra. Gratulerer. Hyggelig å se at en tidligere dramenser går til topps!!

  SvarSlett
 6. Gratulerer! Flott bilde. Hilsen Steffen L.S.

  SvarSlett
 7. Gratuler nok en gang. kjempe moro at nabo`en gikk til topps.

  Karlsen i 38 :-)

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.