lørdag 10. oktober 2009

Til topps i Sveits

Som en av redaktørene i det nye bladet Natur & Foto vil jeg komme til legge inn jevnlige blogger på nettsidene fra turer som ikke nødvendigvis får plass i bladet.
Så derfor er det ikke dumt å følge med på disse sidene da man kan få ekstra tips om fotolokaliteter. Dette blir en stor og spennende naturfotosatsing, og jeg håper
riktig mange vil være med på reisen...

Jeg befinner meg akkurat nå i de sveitsiske alper, nærmere bestemt i Grindelwald under den mektige nordveggen til 3970 meter høye Eiger og nabotoppen Jungfrau på 4158 meter.
Disse fjellene er blant de aller flotteste i Alpene og er også med på UNESCOs verdesnarvliste, naturområder av uvurderlig betydning for hele menneskeheten.Grindelwald er en liten alpelandsby på 4000 mennesker ca. 1000 meter over havet. Hit kommer man billig (1300 kroner) og enkelt ved å fly Norwegian til Geneve og så leiebil i 2,5 time. Yr.no hadde varslet bare drittvær hele helga, så jeg var vel ikke akkurat veldig optimistisk, men nå har jeg lært ikke å la disse værvarslene bestemme for mye.

På balkongen til idylliske Aspen Hotell var det en fantastisk morgen med tåke som var i ferd med å lette rundt fjelltoppene, små skydotter som danset rundt mektige fjell. En sangglad morgenfugl på et tak i nærheten viste seg å være en svartrødstjert. Fotomessig er det alltid mest spennende når godværet prøver å vinne over møkkaværet. Da blir det brytninger med spennende lys.

Og etterhvert klarnet det enda mer opp, sola skinte, og vi kunne kaste oss på toget til Jungfraujoch 3454 meter over havet. Ja, du leste riktig – det går tog helt til topps i et av de mest
imponerende ingeniørarbeider Europa har sett. Denne imponerende jernbanen ble bygd i perioden 1896 til 1912 og går den siste timen inne i fjellet – inne i det mektige Eiger-fjellet. Det er stoppesteder her inne hvor man gjennom store panoramavinduer midt i den stupbratte fjellveggen kan skue ut på et alpelandskap som tar pusten fra deg.

Endestasjonen er også inne i fjellet Jungfraujoch, sammen med flere restauranter, souvernirbutiker, ja til og med en urmaker hadde tilhold her oppe med sine kostbare sveitser-ur. Så tok vi en heis rett opp gjennom fjellet til Sphinx som er en forskningsstasjon som nærmest balanserer på eggen av fjellet med enorm utsikt over alpeverdenen og med den mektige Aletsch-isbreen under seg. Sphinx forsker på atmosfæren, og dette er ikke minst et unikt sted å drive med klimaforskning.


Sol og blå himmel – og maleriske skydotter rundt fjellene, hvor feil kunne yr.no ta. Dette blir markedsført som Top of Europa. Jungfrau-Aletsch-Bietschorn fikk i 2001 status som verdenarvområde.
Dette området måler 824 kvadratkilometer og halvparten av er dekket av isbreer. Ikke noe annet område i Alpene gir et slikt tverrsnitt av denne unike fjellverdenen som nettopp dette området.

Først på nedturen fikk yr.no rett. Da kom regnet, men da hadde vi sett det vi skulle...

1 kommentar:

  1. Hei
    Grindelwald sår på listen min over plasser i Sveits som jeg vil besøke .Har vært I Zermatt og sett Matterhorn , Imponerende og som sagt neste tur "nedover" skal vi nok besøke Grindelwald og områdene rundt. Flotte bilder forresten.

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.