Foto: Daniel Beltra Oljeskadde pelikaner i Mexicogulfen, vinnerbilde i BBCs Wildlife Photographer of the Year.
Tekst: Tom Schandy
Seks norske bilder ble premiert onsdag kveld i BBCs Wildlife Photographer of the Year. Det er tidenes beste norske innsats i konkurransen som betegnes som naturfotografenes «Oscar».
Riktignok vant ingen norsk naturfotograf noen av kategoriene i den prestisjetunge konkurransen i år, slik tilfellet var i 2009 og 2010, men antall premierte bilder var høyere enn tidligere. Seks bilder blant de 104 toppbildene er en solid norsk innsats. Totalt ble det sendt inn 41 000 bilder i år.
De premierte fotografene er Erlend Haarberg med to bilder, en runner-up og en highly commended, Ole Jørgen Liodden med en joint runner-up (2. plass) og en specially commended (3. plass) og Roy Mangersnes med en highly commended. I tillegg fikk Aleksander Myklebust en highly commended i klassen for unge fotografer, 15-17 år.
Det er ikke akkurat tilfeldig at det er nettopp disse fotografene som hevder seg. De er dyktige og kreative og tar bilder som kan hevde seg helt på toppen i verden. Erlend Haarberg er en ringrev som har vunnet mye opp gjennom årene, en av Norges absolutt fremste dyrefotografer. Ole Jørgen og Roy er to fotografer som dukket opp på 2000-tallet og som har gjort store fremskritt på kort tid. I dag er de blant de toneangivende naturfotografene i Norge. Roy var blant annet den mestvinnende fotografen i Nordic nature Photo Contest (NNPC) tidligere i år. Aleksander Myklebust representerer den kommende naturfoto-generasjonen. Han ble også premiert i BBC i 2009 og har således allerede en god merittliste.
Det er flere store fotokonkurranser rundt omkring i verden, men det er BBCs konkurranse som er konkurransen med stor K blant naturfotografer. Rammen rundt er storslått, med premieutdeling på ærverdige naturhistoriske museum i London. Det følger med flott bok og stor utstilling som turnerer verden rundt. En plassering her åpner dører internasjonalt. Mye heder og ære!!
Vinnerbildet – det som gir fotografen tittelen «Wildlife Photographer of the Year», kåres blant kategorivinnerne og er således det mest slående av alle de innsendte bildene. I år vant spanjolen Daniel Beltra med et journalistisk bilde av åtte oljeskadete pelikaner, fotografert under den store oljekatastrofen i Mexicogulfen. Bildet inngår i en serie på seks bilder som vant kategorien «Wildlife Photojournalist of the Year». Et modig valg, og etter vår mening, et viktig valg. Vel er det flott med vakre bilder, men journalistiske bilder som forteller en historie, det er mangelvare. Vi trenger naturfotografer som setter miljø på dagsorden gjennom sine bilder. Ved at BBC velger et slikt bilde som vinnerbilde gir man et signal til naturfotoverdenen om at koblingen visualitet og journalistikk er noe av det viktigste vi kan drive med fremover. Innhold er stikkord!
Bilder med uvanlige vinkler og perspektiver gjør det bra i fotokonkurranser. Det betyr at vi fotografer må bestrebe oss på å finne nye vinklinger på kjente temaer – om man ønsker å hevde seg på internasjonalt nivå. Det betyr god kunnskap om motivene, kombinert med teknisk eleganse og kreativitet. Ungareren Bence Mate, portrettert i siste nummer av Natur&Foto, er eksempel på en fotograf som har mer kreativitet enn de fleste til tross for at han bare er 25 år. I fjor ble han kåret til «The wildlife photographer of the Year» med et bilde av bladskjærer-maur. I år går han hen og vinner Eric Hosking-prisen for unge fotografer under 26 år med en portfolio til å ta av seg hatten for. I tillegg har han med to premierte bilder. Bence har dermed fått med 8 av sine bilder i konkurransen. Ingen andre i verden kan vise til en slik vinnerekke. Og fortsatt er mannen bare 25 år, så han har neppe tatt sitt siste vinnerbilde…
Uvanlige perspektiver ja. Vinneren av pattedyrkategorien har tatt bilde av en svømmende isbjørn med 10,5 mm fish-eye, i undervannshus, i et rått splitt-bilde. Han var selv i vannet med isbjørnen, og bamsen svømte helt borte og snuste på linsa hans. Selv om isbjørnen neppe angriper i vannet, har den tross alt kraftige klør og store tenner. Det er derfor ikke å anbefale å gjøre dette etter, selv om det altså gir helt unike og rå opptak…
En ting merker vi oss: Det er ikke kåret noen vinner i kategorien for «Behaviour, all other animals», altså insekter og småkryp, hvilket tyder på at det har vært mangelvare på virkelig gode bilder i denne kategorien. Det er også få bilder i kategorien for truede dyr, «Gerald Durrell Award», og kategorien «Urban wildlife». Et tips er derfor å satse på å skape gode bilder i disse kategoriene. Det kan betale seg.
I kategorien for «Bird Behaviour» viser vinnerbildet en dvergfalk som har tatt en enkeltbekkasin. Et klassisk godt og spennende action-bilde. Men i samme kategorien merker vi oss også to bilder fra Flatanger i Trøndelag. Jeg skrev i et tidligere nummer av Natur&Foto at det skulle mye til for å nå opp med en Flatanger-havørn i internasjonale konkurranser, fordi det florerer bilder av fiskende havørner. Jeg la imidlertid til at - om bildet var originalt nok – kunne det likevel nå opp. Det skjedde med Roy Mangersnes, som tok bilde av havørn med fisk i silhuett. Bildet til Roy er ikke bedre enn de vi har sett før, men det er annerledes, originalt. Dusinvarer når sjelden opp – selv om de er aldri så vakre og flotte. Det andre bildet fra Flatanger viser ei måke tatt på lang lukkertid, et motiv som er vel så spennende som en havørn med fisk, i hvert fall fotografisk…
Tre interessante kategorier er «Animals in their environment», «Nature in black and white» og «Creative visions of nature». I disse kategoriene er det mange spennende og pirrende bilder hvor det fotografiske teller mer enn det dokumentariske. Finnene har alltid vært gode på dette med dyr i miljø, og faktisk er tre av bildene i denne kategorien signert våre finske venner. Vinneren er Benjam Pöntinen med snøhare, mens Janne Heimonen og Henrik Lund har fått highly commended for sine bilder av henholdsvis tiur i skog og fjellerke.
I kategoriene for unge fotografer hevder finnen Ilkka Räsänen seg med terne i motlys, mens svenske Sander Broström har fått med to bilder, et tåkebilde og et bilde av den indiske myna-stæren. Bröstrøm kom for øvrig på annenplass i vår nordiske naturfotokonkurranse NNPC, så dette er en lovende fotograf. Det var for øvrig ingen flere svenske fotografer representert i konkurransen, heller ingen dansker. «The Young wildlife photographer of the year» ble polske Mateusz Piesiak med et tjelde-bilde.
Studer bildene i denne konkurransen. Les kommentarene og spør deg selv hvordan bildene kommuniserer, hvordan de påvirker deg. Vurder stopp-effekten. Se, studere, prøve og feile, om og om igjen, det er nøkkelen for å bevege seg fremover i naturfotografiets magiske verden.
http://www.nhm.ac.uk/visit-us/whats-on/temporary-exhibitions/wpy/onlineGallery.do
De premierte norske bildene kan du for øvrig se på trykk i førstkommende magasin.
Takk for grundig omtale, og det var vel verdt et besøk! Utrolige bilder, spesielt Bence Máté imponerer igjen... Nydelige sort/hvitt bilder forresten, med spennende utsnitt. Inspirerende!
SvarSlettTack tack :)
SvarSlett// Sander