onsdag 26. oktober 2011

FALSTERBO ET FANTASTISK FUGLESTED



Tekst og foto: Ivar Ruud Eide

I år har også en mengde fugletittere funnet veien til Falsterbo, rett sør for Malmø i Sverige. Hit ned søker fugle og naturfotointeresserte fra hele Europa. Dog er det langt flere fugler som finner veien hit ned hver eneste høst.

Nesten 500 millioner fugler trekker sydover hvert år. Mange av dem passerer Falsterbo. Rovfugltrekket er kanskje det mest spennende. På gode varme dager sees store mengder rovfugl som ligger i flokker og skrur seg opp på varm luft. Dette hjelper dem lettere over til det europeiske kontinentet. Beste tiden er slutten av september og begynnelsen av oktober.

Falsterbo er nå en del av LiIFEBalt-Coast og er med i et omfattende arbeid som går ut på å bevare og gjenskape kystlaguner, de beitende strandenger og dynelandskapet. Dette gagner de sjeldne fuglearter, men også flere paddearter. Her ser man også på klimaendringer og hvordan dette påvirker de forskjellige fuglebestander.

På infosidene til Falsterbo fuglestasjon kan man lese om hvordan nedhugging av regnskog og ørkenspredning påvirker de forskjellige fuglebestander. Dessuten ser man nå tydelige tegn på at de fuglearter som trekker nedover til vest-Afrika klarer seg langt bedre enn de arter som trekker sydover mot de mer tørre områder i øst (Somalia/Kenya). nattergal og tornskaten som overvintrer i Øst-Afrika har langt større utfordringer nå enn de arter som finner veien til et mer normalt klima i Vest-Afrika.

De fugler som nå vanligvis reiser til vest-Afrika og som har gode sjanser for å komme tilbake er brushaner, rørsangere, sivsanger, gulerle, løvsanger, grå fluesnapper, låvesvaler, grønnstik og hettemåken for å nevne noen.

Noe som bekymrer fuglestasjonen er at de siste årene har blitt gjenfunnet langt færre sangere i sin alminnelighet. Dette betyr at den så vanlige løvsanger ikke er så vanlig lenger som den kanskje har vært og at vi har langt færre sangfugler i naturen vår enn det vi kanskje tror.

Ringmerking

I høst har man fanget og ringmerket mye perleugler og man har hatt treff på ringmerkede fra Norge. En ringmerket splitterne på Falsterbo ble også gjenfunnet i Namibia i god form. Den hadde fløyet 8667 km.

Den slås riktignok av en låvesvale som ble kontrollert i Sør-Afrika og hadde tilbakelagt 9229 km. Eller hva med en Rørsanger som har gjennomført 11 reiser tur/retur vest-Afrika, noe som tilsvarer 3 ganger jorden rundt.

En tur til Falsterbo er absolutt å anbefale. Besøk fuglestasjonen her ute og opplev fugletrekket på nært hold. Se på tårnfalken som hekker i selve fyret og som i år fikk ut 5 unger. Vi opplevde den – da den stupte ned foran oss og fanget en mus. Flott opplevelse og fine bilder. Det er lett å komme hit – lett å finne frem og det er også flere andre gode fugleområder i Sør-Skåne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.