mandag 17. mai 2010

Fugleperspektiv

Tekst og foto: Kai Jensen
Med en gang man kommer seg opp i høyden skifter landskapet karakter. Plutselig ser man alt i fugleperspektiv. Bildene under er tatt ved Fluberg i Søndre Land. Sjøen er Randsfjorden. Det første bildet er tatt med en vidvinkel 17 mm. De andre bildene har jeg fotografert med en kraftig tele, en 500 mm. Det er spennende å lete etter små utsnitt i landskapet med en kraftig tele. Legg merke til hvor stor forskjell det er på en 17 mm og en 500 mm. Jeg bruker gjerne et polafilter på min 500 mm. Polafilteret er et såkalt innstikksfilter som man stikker inn bak i objektivet. Fordelen med polafilter er at man fjerner refleksjoner i vegetasjon, noe som gir mer kontrast og mettede farger.

Kommer man seg opp i terrenget kan man plukke mange fine utsnitt med en tele.
Samme tre, to ulike utsnitt.


Lyset er som alltid viktig, spesielt på denne type motiv. Lys skaper skygger, som er med på å skape dybde. Lyset løfter også frem fargene i landskapet.

Ulempen med å fotografere i fugleperspektiv, er at man gjerne må opp på en høyde. Med en tung fotosekk er ikke det alltid like gøy :-)

2 kommentarer:

  1. Se på det som god trim Kai, og det trenger vel du som alle oss andre:) Du burde prøve å fly opp og ned hjorteliene på vestlandet noen ganger, hehe.

    hilsen Vidar L

    SvarSlett
  2. Ut på tur, aldri sur..=)
    Stativet i bruk? Eller bildestabalisator?

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.