mandag 29. august 2011

Table Mountain – et landemerke i Afrika

Tekst og foto: Tom Schandy

Jeg dro fra Oslo lørdag ettermiddag til London, sammen med min storebror John, og videre med South African Airways direkte til Cape Town i Sør Afrika – 11 timer unna. Vi landet søndag formiddag. Etter en kort tur innom hotellet, bar det rett til en av mange spennende naturattraksjoner rundt denne storbyen, nemlig Table Mountain.

Table Mountain er et såkalt platåfjell med en 3 km lang, flat topp. Hvis en kan sammenlikne med noe i Norge kan kanskje Nordkapp brukes – det er også et bratt fjell med et platå på toppen. Fjellets høyeste punkt er Maclear's Beacon 1086 meter over havet. De sprekeste går både opp og ned, de halvspreke tar kabelbane til topps og går ned, mens de lateste eller de med tyngst fotoutstyr (godt å ha noe å skylde på) tar kabelbane både opp og ned.


Fjellet er kjent for sin rike flora, og Table Mountain Nationalpark regnes som en av jordas aller rikeste hotspotter for flora-mangfold. Mer enn 2200 plantearter er registrert her, hvorav mange er endemiske. Det vil si at de ikke finnes andre steder på jorda. Fjellet er en del av Cape Floristic Region World Heritage Site, og den vanligste vegetasjonstypen er fynbos, det vil si en type buskvegetasjon som man også finner rundt Midelhavet. Årstidene på den sørlige halvkule er som kjent motsatte av våre årstider, så nå er det vår i Sør-Afrika. Det betyr også blomstring og mye fin flora.

Oppe på fjellet fant vi flere klippegrevlinger, også kalt Dassie. De liker seg på kanten av klippene og er ofte svært medgjørlige fotografisk. Mange tror dette er en slags kanin, men klippegrevlingene er en egen dyregruppe som systematisk er nærmest beslektet med elefantene – tro det eller ei…Uansett et svært hyggelig bekjentskap.

Fra toppen av fjellet er det fantastisk utsikt over Cape Town, og ute i havet ser man Robben Island hvor Nelson Mandela satt 27 år i fangenskap. Table Mountain hadde en helt spesiell betydning for Mandela. I 1998 sa han dette om Table Mountain:

“During the many years of incarceration on Robben Island
we often looked across Table Bay at the magnificent silhouette
of Table Mountain ... To us on Robben Island, Table Mountain was
a beacon of hope.”

Som så mange andre fjell lager Table Mountain sitt eget værsystem, med tåke, regn og vind. Mange besøkende kommer seg derfor ikke opp på fjellet. Vi derimot hadde hellet med oss: Blå himmel og kveldssol. Timingen kunne ikke vært bedre. Fra siste kabelbane går ned igjen klokka seks på kvelden, tar det bare en halvtimes tid før mørket senker seg – og alle lysene tennes i byen. En magisk opplevelse ved Afrikas ende..

Jeg skal på mange spennende ting i Sør-Afrika. Natur&Foto redaksjonen får tilsendt bilder og legger ut på bloggen, så lenge det er nett tilgang. Ellers vil det komme en reportasje i neste Natur&Foto om turen min.


2 kommentarer:

 1. Intressant lesing og område. Men at de klippegrevlingene er nært beslektet med elefanten hadde jeg aldri trodd.

  SvarSlett
 2. Hei,

  Hvis du/dere fortsatt er her i Cape Town, ta gjerne kontakt på 071 471 8995 eller holmenp@gmail.com for litt "gratis" guiding.

  mvh

  per Holmen

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.