onsdag 20. januar 2010

BBC-vinner diskvalifisert

Dette er en trist dag for naturfotografiet: Vinneren av verdens største naturfotokonkurranse Wildlife Photographer of The Year, spanjolen Jose Luis Rodriguez, har blitt diskvalifisert for sitt bilde av en iberisk ulv som hopper over et gjerde. Bildet viser en såkalt ”modell-ulv”, altså en dressert og tam ulv som lever i en zoologisk have utenfor Madrid.

Reglene sier klart at det ikke er tillatt med såkalte modell-dyr i konkurransen. Og hvis man i det hele tatt sender inn bilder av dyr i fangenskap, så skal det være oppgitt. Fotografen tviholder på sitt – at ulven er vill. Men juryen har gjennomført sine undersøkelser – etter at det ble sådd tvil om bildets ekthet før jul. Og konklusjonen kom i dag: Bildet er av en tam ulv. Fotografen på sin side benekter dette.


Dette er trist for alle naturfotografer: En skandale for den spanske fotografen som nå er blitt fratatt all heder og ære og aldri mer får lov til å delta i BBC-konkurransen. En skandale for selve BBC-konkurransen, og en skandale for naturfotografiet som sådan.


BBC vil ikke kåre noen ny vinner. Det er for øvrig første gangen at en fotograf blir diskvalifisert etter å ha vunnet i denne prestisjefylte konkurransen.


Les den offisielle uttalelsen fra konkurransen her


Les mer her


Til våre lesere:

Natur&Foto har en større artikkel om BBC-konkurransen i det nummeret som nå er på vei ut til våre abonnenter. Der er også bildet av ulven trykket. Vi understreker at fotografen ikke var diskvalifisert da bladet gikk i trykken. Er dette et økende problem? Eller er dette unntaket? Natur&Foto vil følge opp med en artikkel i nummeret som kommer i mai.

Tom Schandy
Redaktør
Natur&Foto


3 kommentarer:

 1. Hei.

  Det er trist når noen jukser seg til heder og ære.
  Over til noe meget positvt tusen takk for et fint blad som dukket opp i postkassen i dag!:-)
  Mye kjekt stoff som jeg skal kose meg med nå etter å ha skummet raskt igjennom først.

  Mvh Rune

  SvarSlett
 2. Han tok en Spansk en ;) Og gjør nok ikke det flere ganger.

  Bladet som dukket opp i postkassen svarte absolutt til forventningene.

  Per E.

  SvarSlett
 3. Jepp, bladet var toppers. Masse flott stoff å kose seg med. Bra jobba! Dette gav mersmak :)
  Skikkelig dumt av han som tok en spansk en, Har fått det med meg fra media tidligere :((

  mvh
  Liv ")

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.