tirsdag 6. desember 2011

Premier i kategorien ”Årets nordiske pattedyrbilde”


Nordic Nature Photo Contest. Kategori Pattedyr

Tekst Baard Næss

Det er mange naturfotografer som jobber hardt for å ta det gode dyrebildet. Noen planlegger og tilrettelegger foringsplasser, for så å sitte mange timer og døgn i kamuflasje. Andre reiser på turer og opplever ville dyr tilfeldig, eller de oppsøker plasser der de vet det er stor sjanse for å møte noen. Noen ganger skjer ting fort, og fotografen må være der. Konsentrasjon, tålmodighet og være på hugget kjennetegner en god dyrefotograf.

Arnfinn Johansen vant ”Årets nordiske pattedyrbilde” i NNPC 2011 med et bilde av en bjørn på to mot en trestamme. Morgenlyset og stemningen var til å ta og føle på. Bildet oser villmark, og det skilte seg fra de andre bjørnebildene ved å inkludere miljøet. Vinnerbildet ble tatt hos Lassi Rautiainen. Hovedpremien i denne kategorien i neste års konkurranse går nettopp til Rautiainen og «ingenmannsland» hvor ulver og bjørner kan sees på en og samme natt.


Hjort i måneskinn signert av Helge Helland fra Rogaland viser også dyr i miljø. Her har fotografen formidlet opplevelsen og stemningen på en flott måte. Eksponeringen etter høylysene gjør at månen får tegning og at hjorten står i silhuett.


Polarrev i storm viser det barske klimaet denne arten lever under. Stian Holmen var ute i det dårlige været og fikk formidlet fjellreven som kniper igjen det ene øyet i vinden og snoen. Dårlig vær kan være prikken over i-en. Tipset er å komme seg over dørstokken, selv om været er lite fristende. Finner du det rette motivet, kan det bli helt rått.


Noen ganger kan ”ræva”- bilder nå høyt opp i konkurranser. Leif Rustand har skildret ekornets bakende og den flotte halen. Det er et bilde som skilte seg ut fra de andre og derfor nådde høyt opp.


Derimot var det få innsendte bilder av dyr i menneskeskapt miljø. Tormod Drengstig har fotografert flaggermus på insektsjakt. Huset i skogen, skumringstimen og flaggermusa skaper en mystisk stemning. Små regndråper syntes mot den mørke bakgrunnen i bildet og understreket stemningen. Bildet forteller en hel del om flaggermusas liv.…

Meld deg på konkurransen: http://www.nnpc.no

Premier NNPC kategori pattedyr:

Årets nordiske pattedyrbilde: Her kan alle bilder av pattedyr fotografert i Norden sendes inn. Det kan være portrett, action, dyr i miljø med mer. Du kan delta med inntil fem bilder. Vinneren får 4 døgn i Lassi Rautiainens skjul i Finland for å fotografere bjørn, ulv og jerv til en verdi av kr 8000,-. I tillegg får vinneren en printer (Pixma pro A3 skriver) fra Canon til en verdi av kr 5000,-. Ni premierte får en fotobok og print fra FotoVideo.

Del dine beste bilder med resten av Norden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.