søndag 27. november 2011

NOVEMBER-KUNST
Tekst og foto: Tom Schandy

For mange er kanskje november årets tristeste måned. Høstfargene er borte, snøen har ikke kommet. Det er en slags ventetid, hvor innekos frister mer enn utetid med kameraet. Kommer man seg likevel ut av godstolen og over dørstokkmila, kan man likevel fange mange stemninger, former og linjer. Ja, det er fotografer som synes november faktisk er årets flotteste fotomåned. Dagene kan skifte veldig i denne tiden – fra varme, milde dager (som i skrivende stund) til rimfrostdager som i forrige uke. Når tåka driver over skogen og avsetter tusenvis av små rimkrystaller på trær og busker, ja, da er det ingen unnskyldning for ikke å komme seg ut. Man må være rask, plutselig er kunstutstillingen over.

Det har vært noen fantastiske novemberdager over store deler av Østlandet. Motivene sto i kø. Jeg trengte ikke å dra lang av sted. Innen en radius på noen få kilometer fant jeg det minnebrikken skrek etter. Rim på strå, tynn tynn is på dammer og tjern. Nede i bekken hadde isklokkene begynt å spille opp til jul. Akkurat der hvor tåka slapp taket, sto noen flotte bjørker og strakk seg mot himmelen, fulle av rim. Himmelen var knallblå. Et lite vindpust fikk det ultralette rimet til å falle av og styrte ned over meg og kameraet. Da jeg lente meg inntil treet for å fotografere rett opp, falt det av enda mer rim.

Bruk gjerne vidvinkel når du fotograferer trær nedenfra. Blend ned til for eksempel 16 og få stor dybdeskarphet. Finn gjerne trær som står isolert for seg selv. Det gjør ikke noe om du holder kameraet skjevt, det kan bare gi morsomt uttrykk. Nede i bekken bør man bruke stativ. For å få slørete vann, må du bruke lang lukkertid. Helst bør det være skygge. Blender du ned til 16, får du gjerne lukkertider ned mot sekundet. Da blir isklokkene sylskarpe, og vannet slørete. Husk at slike bilder tas med snorutløser. Trykker du selv på utløseren er det stor sjanse for at det som skal være skarpt i vannet, blir uskarpt.

Pass på når frostdagene igjen melder seg. Da bør du rykke ut så raskt du kan. Ha en fin førjulstid!
2 kommentarer:

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.