tirsdag 22. november 2011

Nordic Nature Photo Contest. Kategori FUGL
Tekst: Baard Næss Foto: Roy Mangersnes

Vi kommer til å presentere noen av de premierte bilder i de ulike kategoriene i NNPC 2011, dette for inspirasjon for neste års konkurranse. Vi starter med kategorien fugl. I fjor vant Roy Mangersnes denne kategorien med et bilde av svalbardrype i sitt rette element. På rypa synes en tydelig svart strek, øye og nebb. Det er det som avslører rypa for ikke gå helt i ett med snøen. Resten av bildet er hvitt med små nyanser, noe som gjorde at bilde skilte seg ut fra de mange andre flotte fuglebildene som ble sendt inn i konkurransen.

Foto: Bjørn Aksel Bjerke
Haukuglebildet til Bjørn Aksel Bjerke kan dere lese mer om i neste nummer av Natur&Foto. Det er en spennende historie som få har opplevd. Bilde er tatt på rask lukkertid for å fryse fuglen i flukt. Skarpheten sitter, og blikket på fuglen paralyserer betrakteren. Et intenst blikk får juryen til å stoppe opp. I de siste årene har juryen sett mange bilder av diverse ugler i flukt over hvit snø, og originaliteten er derfor ikke like stor som om det er første gang en ser et slikt bilde. Allikevel kom dette bildet høyt opp i konkurransen grunnet god teknisk utførelse, komposisjon og haukuglas positur. Vanskelighetsgraden er også stor da ugla kommer som et prosjektil mot fotografen for å fange mus.
Foto: Arnfinn Johansen
Det å skille seg ut kan være et smart triks i en konkurranse. Her dominerer brunbjørnen i bildet, men det er likevel plassert i kategorien fugl. Ved nærmere øyesyn ser vi linerla som er mindre dominerende i bildet med en lett flukt foran bjørnen. Blinkskudd og et godt konkurransebilde som ble vurdert sterkt opp mot vinnerbildet i fuglekategorien.
Foto: Tormod Drengstig
Enda et bilde med stopp-effekt, annerledes enn alle de andre innsendte bildene. Skogen strekker seg opp mot himmelen. I en åpning mellom trekronene kommer ei gråhegre i flukt. Fotografen står på riktig sted og trykker av på utløseren i det hegra passerer åpningen. Tormod Drengstig har spilt på miljø og linjer. Trestammene er med på å trekke blikket opp mot fuglen. Silhuettene i svart/hvit mot grå himmel hever bildet betraktelig.

Det var flest innsendte bilder i fuglekategorien. Det var en vanskelig jobb å plukke ut de ti beste bildene. Juryen ble enig til slutt, men det måtte brukes mange timer over midnatt før den endelige avgjørelsen.
Konkurransen er åpen, send inn dine beste fuglebilder nå.
Siste frist 15. januar.
Les mer på www.nnpc.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.