tirsdag 21. desember 2010

Nissen kom tidlig til Nittedal i år!

Ny Mac Pro er kommet i hus og jeg tenkte å dele litt av erfaringene jeg har gjort ved valg av ny maskin.

Et av fotografens viktigste redskaper ved siden av kameraet er datamaskinen. Her skal bildene sorteres, arkiveres, gjenfinnes og bearbeides. Pluss en hel del annet. Windows eller Mac, er et tema som går igjen mange steder. Jeg har jobbet på Windows i alle år, og egentlig vert fornøyd med ytelsen. Men ikke stabiliteten. Jeg har vel som mange andre tenkt at det egentlig ikke finnes noe alternativ. Mac, det må være for spesielt interesserte. Vanskelig å bruke. Samtidig som man må kjøpe nye program bare for Mac.

Min første Mac
For noen år siden brukte jeg en bærbar pc til å vise overtoningsserier. Ganske snart viste det seg at denne ikke holdt mål. Etter litt tids bruk ble den tregere med hakkete overganger, hakkete lyd og så videre. Det trengtes en fornyelse. Så skulle det ha seg slik at jeg var på en lengre utenlandsreise med en kompis, han hadde selvsagt en MacBook Pro. Når han spiste middag, satt jeg og bannet over min trege pc. Den brukte laang tid på det aller meste. Veien ble etter denne turen kort til en MacBook Pro, og min aller første Mac. Jeg var storfornøyd fra første stund. Den kjørte presentasjonene som en drøm. Noe den fortsatt gjør like godt i dag to år gammel. Jeg synes det faktisk var enklere å jobbe på Mac en på pc. I tillegg var den solid, stabil og rask. Jeg hadde nå begynt å få Mac feber. Min stasjonære maskin, der hvor jeg gjør det meste av bildebehandling var fortsatt en Windows maskin. Man bytter jo ikke maskin sånn uten videre.

Plassmangel
Jeg liker å ha alt tilgjengelig på interne disker, bilder dokumenter og så videre. Dette innebærer at man må ha så mye diskplass som mulig tilgjengelig internt. Så min pc var stappet full med tre 500 GB disker, stripet i Raid 0, pluss en rask 160 Gb disk for programmer. 1,5 TB holdt en stund, men nå er den stappfull.

Dette var den utfordringen som måtte løses raskt. Jeg trengte mer plass! Jeg er ikke tilhenger av eksterne disker, det betyr som oftest en reduksjon i ytelse. Esata disker kan være en løsning, men det krever nye kort til maskinen. Og helt ærlig, så var jeg ikke lenger særlig interessert i å se hva jeg kunne få ut av min gamle Windows maskin. Jeg begynte også å bli lei av at maskinen til stadighet låste seg og måtte restartes. Har man begynt å få Mac feber, så må jo det prøves, også på den stasjonære maskinen.

Hvilken Mac skal man velge?
Som sagt liker jeg å ha mye intern plass, det betyr at en Imac ikke var aktuell for meg. Det betyr ikke at en Imac er et dårlig valg. Men etter å ha konfigurert Imac til mine behov, så ble den nesten like dyr som den Mac Proen jeg endte opp med. Siden jeg i hovedsak bruker Lightroom, må dette tas hensyn til. Lightroom utnytter ikke flere kjerner godt. 4 og 6 er antagelig maks. Jeg valgte derfor en 3,2 GHz Quad Core Intel Xeon med 8 GB ram. Pris 28 990,- ink Mva.

Valg av disker
En datamaskin leser diskene raskest ytterst, og tregere inn mot midten. Det betyr at en halvfull disk i teorien leses raskere. Det betyr at optimalt så bør man ikke bruke mer en 60 %  av plassen på diskene for maks ytelse. Store disker betyr ikke bare mer plass, men også bedre ytelse. Jeg sparte en del kroner ved å ikke kjøpe de interne diskene fra Apple. De kjøpte jeg fra Digital Impuls. 3 stk Hitachi 2TB 7200 til 990,- pr stk- 6TB for 3000,-!

Installasjon
Det er vanskelig å la være å gi Apple skryt, for enklere og mer brukervennlig maskin har jeg ikke vert borti. Det er veldig enkelt å sette diskene inn i en Mac Pro. Man åpner sidelokket, tar ut holderne for diskene. Fester hver av diskene med fire skruer til hver sin holder. Skyver en og en holder på plass, setter på plass lokket, ferdig! Jeg startet så opp maskinen, fikk spørsmål om jeg ønsket å verifisere diskene jeg hadde satt inn, jeg svarte ja. Deretter kom diskbehandlingsverktøyet opp, her valgte jeg Raid, og stripet siden jeg ønsker dette. Deretter trakk jeg de tre diskene over i det nedre vinduet og trykket ok. Nå var alt klart, 6 GB lagringsplass, stripet i Raid 0. Dette gir økt skrive og lesehastighet. Men dette mangedobler også risken for krasj (Tre disker, krasjer en krasjer alle). Så backup må være i orden om man skal kjøre Raid 0.

Flytting av bilder
Neste oppgave var å få flyttet over alle bildene over til min 
nye Mac. Jeg benyttet den eksterne disken hvor jeg har backup av alle bildene mine. Og så flyttet jeg alle bildene sammen med mappen hvor jeg har Lightroom sin database, og tilhørende Lightroom catalog.

Når dette var gjort åpnet jeg Lightroom med riktig Catalog (Jeg har for øvrig bare en). Nå står det selvsagt et spørsmålstegn på alle bildene siden de er flyttet til en ny adresse. Jeg høyreklikket på mappen med spørsmåltegn, eksempelvis ”bilder 2003” og valgte ”Find missing folder”. Deretter var det bare å lete opp mappen og trykke ”Choose”. Lightroom oppdaterer da databasen med den nye adressen, og viser mappen på det nye stedet. Dette ble gjort på alle årgangene med bilder som ble flyttet over. Med dette har jeg nå tilgang til alle bilder fra 2003 til 2010. 125 000 bilder. 

I Lightroom kan man høyreklikke på mappen med spørsmålstegn og velge "Find missing folder"
Konklusjon
Jeg kan ikke si annet en at så langt har det gått over all forventning med min nye Mac Pro. Maskinen er rask og stabil. Jeg koser meg stort, ikke minst med tanken på at jeg nok vil bruke mange, mange år før jeg får plassproblemer igjen. Og da har det vel kommet enda større disker til maskinen.

Så er det sikkert mange som lurer på ytelsen. Etter bare noen dagers bruk er jeg storfornøyd. Det tar noen små sekunder å generere en 16 Bits TIF fil på 120 MB i Lightroom. Det jeg er mest spent på nå er stabiliteten over tid. Oppstart av maskin og programmer går veldig raskt. Tidligere maskin støyet tre ganger så mye som det min nye MAc gjør. Jeg er storfornøyd, og Mac sin magiske mus fungerer strålende...

Skrevet av Kai Jensen

5 kommentarer:

 1. Høres ut som en herlig kombinasjon med disker og maskin!

  Driver selv å prøve å ordne meg en god og fremtidsrettet løsning, men er ikke lett. For min egen del er ikke eksterne disker noe problem. Men det blir jo mye ut og innkobling, og over tid vil jeg tro dette vil slite på diskene.


  Julenissen kommer tidlig i Nittedal for min egen del også. Det var han Kai Jensen, selv som kom med 4 utrolig gode blader med masse lesestoff. Har blidt noen lange netter med lesing nå! I tilegg tilt-skjorter og kalendere.

  SvarSlett
 2. Veldig bra arikker for oos som vurderer ny Mac. Som novise lurer jeg på hva Raid 0 er, og hva men eventurelt taper ved å ikke sette opp disken for dette?

  SvarSlett
 3. Supert innlegg!
  Jeg bruker selv en Macbook Pro, og merker at den begynner å bli litt sliten nå som jeg har bare 50GB ledig plass igjen på disken.. Jeg legger alt over på Time Capsule og sikkerhetskopierer støtt, men jeg vet at en vakker dag må jeg nok gå til anskaffelse av en Mac Pro, med en bra skjerm (ikke mac da nei). Nå gleder jeg meg bare enda mere til nettopp det! =)

  SvarSlett
 4. Hei, Raid 0 betyr at man isteden for å ha tre ulike volumer på maskinen slår sammen disse til et stort volum. Man får da en disk å forholde seg til, noe jeg synes er veldig greit. Da har jeg alt på et sted. Lese og skrivehastigheten øker også ved å gjøre dette. Du kan glede deg til den dagen du har en Mac Pro Monica...

  SvarSlett
 5. Lite innspill Kai.
  Å stripe diskene som Raid 0 er risikosport.
  Ja, det er raskt, men krasjer en disk så krasjer alt..
  Det fordrer at man tar backup til andre disker ofte!!

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.