mandag 28. juni 2010

Vern om det du er glad i

Takk og pris for at vi har naturreservat, markagrense og nasjonalparker etc. UTEN dette områdevernet ville Norge sett annerledes ut. Områdevern eller landskapsvern omhandler vern av naturområder i forskjellig omfang og utstrekning. Vernet er gjort for å ivareta økologiske nøkkelområder, eller for å sikre leveområdene for truede dyre og plantearter. For turgåeren har også slike områder en visuell verdi. Sjelen får føde, og tankene ro. Ingen andre områder gir meg mer sjelefred, en nettopp eventyrskog og urørt villmark.

Nordmarka. Foto: Kai Jensen


"Vi må strekke et rødt bånd rundt det vi er glade i, slik markagrensa er strukket rundt Nordmarka."

Med vernebestemmelsen i hand er det mulig å hindre utbygging av vindmøller, veier og boliger. Uten vernebestemmelser blir det hele en vanskelig kamp, og en lang vei å gå. Man skulle tro det gikk an å bruke sunn fornuft. Dessverre eksisterer ikke dette ordet hos mange utbyggere. Det eneste som hjelper er vern, og atter vern.

Hva kan du gjøre?
Meld deg inn i nærmeste miljøvernparti, finn ut hva som skjer i ditt nærområde. Bruk kameraet til å dokumentere naturen du er glad i. Det som ikke er vernet står for fall. naturvernforbundet.
WWF

Et lite utdrag fra aktuelle saker.

Høyspent-trase i Hardanger les mer , motstandere av oljeboring i nord har fått sin egen facebook gruppe  Vindmøllepark på Sleneset les mer Spahotell og vindmølle i Nordmarka les mer  Høyspentmaster i Flatanger les mer

Som sagt bare et lite utdrag fra aktuelle saker. Ja, jeg kan jo ta med denne også, jungelen forsvinner i Tønsberg, les mer.

Norgesreklamen slår sprekker
 I over tre år har et tysk produksjonsteam jobbet med å lage en presentasjon av natur og landskap i Skandinavia. Produsent Jan Haft peker ut Flatanger som en av perlene.  Nærmere fem millioner tyskere vil benke seg ned for å stifte bekjentskap med norsk natur i beste sendetid på TV-kanalen Ard. (Trønder-Avisa) Les mer her

Dersom disse blir møtt av en vindmøllepark, når de tar turen til Flatanger. Ja da ville jeg tro de følte seg ganske så lurt.


Skulle man ikke også være litt nyansert, se det positive i vindkraft. Se det positive i økonomisk vekst i nord dersom man finner olje og så videre. Jeg tror vi balanserer på grensen av naturens tåleevne alt i dag. Vi trenger urørte områder, vi trenger de urørte oasene, og ikke minst er det viktig å ivareta økologiske nøkkelområder, og sikre leveområdene for truede dyre og plantearter.

Spålselva i Nordmarka. Foto Kai jensen
  " Sånn var det til jeg etter et par år oppdaget Nordmarka. Og at jeg oppdaget at der var varme trær som luktet skog, og bekker som strømmet forbi glatte steiner. Akkurat som i den virkelige verdenen. Og der kunne man finne et tre å ligge under og se hvite skyer seile langsomt forbi og høre fugler synge. 
Odd Børretzen fra boken.  Mitt Nordmarka"


Kai Jensen





1 kommentar:

  1. Godt og viktig innlegg!

    Vi kan alle gjøre noe i det små. Og blir vi mange nok, om det er i nærmiljøet eller mer "nasjonalt", så blir vi sterke og kan utrette noe. Kanskje utgjør jeg/vi den viktige "forskjellen" i en sak.

    SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.