lørdag 21. april 2012

Fotografering av vårblomster

Vårblomster
Tekst og foto: Merci Abrahamsen og Baard Næss

I dag skulle vi konsentrere oss om en ting, og tema var vårblomster. Rett utenfor døra står en rekke motiver og det var bare å sette i gang. Problemet i dag var at det var 2 grader og blomstene hadde lukket seg helt. Det var lett yr/sludd i lufta. Ok, men bilder skal taes allikevel. Vi startet med blåveis. Etter noen timers intens jobbing åpnet blomstene seg sakte men sikkert. En rekke artsbilder ble tatt, men hva med å være mere kreativ? Vi endret fokusplan, satte på en mellomring på 24-70 mm og resultatet ble som blåveisen over. 1/320 sek 70mm med mellomring, iso 400.


Neste blomst ble valgt ut og hestehoven skulle i fokus. Som de fleste vet vokser den ofte i grøftekanter blant års gammelt gress. Uff, det var vanskelig å få bra. Sola stod intens på blomstene og det lyset gresset tok oppmerksomheten i bildene. Heldigvis skyet det over og vi kunne fortsette. Allikevel ble gresset intens i bildene og vi konsentrerte oss om hode på blomstene. Etter at artsbildene var sikret, så skulle vi eksperimentere, og resultatet ble slik. 100 mm, 0,2 sek og blender 32, iso 200.


Vi avsluttet med hvitveis. Den er ikke helt på topp enda, men en solskinnsdag til så vil store hvite tepper pryde vegetasjonen i mange skogområder. 1/500 sek, 24-70mm med mellomring, blender 3,5, iso 400.

www.naturogfoto.no

mandag 2. april 2012

17000 traner på Hornborgarsjøen




VÅRENS VAKRESTE EVENTYR -

TRANEDANSEN VED HORNBORGASJØEN

Foto og tekst : Ivar Ruud Eide

For noen kan Sentrumsløpet i Oslo være vårens vakreste eventyr. For andre kan en tur til Hornborgasjoen ved Skara i Sverige være den ultimate våreopplevelsen. Hit kommer det tusenvis av Traner og annen trekkfugl som raster ved en av Sveriges beste fuglesjøer. Mest kjent er nok den årlige Tranedansen. Er du heldig kan du få se så mange som 18000 på en gang. Jeg besøkte tranedansen for noen dager siden.

Ofte tar jeg noen dager fri og reiser ned til trandansen i Skara, midt i Sverige. I år var jeg tidlig ute, og dro ned for en drøy uke siden. Da var det ca 5000 traner i området. Nå har det toppet seg og antall traner i går var ca 17000. Opplevelsesmessig er det en stor naturopplevelse, og har du med kamera kan jeg garantere at du kommer hjem med mange gode tranebilder.


Ny våtmark

Selve sjøen var tidligere sterkt oppdyrket og betydelig mindre enn i dag. Det svenske Naturvårdsverket har gjennom mange år gjennomført en av Nord-Europas største våtmarksrestaureringer. Resultatet har ikke latt vente på seg. Fra 70-80 tallet med potetavfall og 100-200 traner til dagens mellom 10.000 og 18.000 på en dag. Ja man regner nå med at rundt 30.000 traner trekker via denne sjøen.

Her blir de foret med korn hver dag og du kan oppleve disse på forholdsvis nært hold. Helt tett innpå kommer du hvis du i god tid har leid deg inn i en av kamuflasjehyttene. Da har du tranene og annen fugl tett på deg fra 3-4 meters hold.

Klimaendringer endrer trekkdatoer.

Tidligere var toppen rundt 25.april, men klimaendringer har forskjøvet våren og trekktidene. Nå er toppen på antall traner rundt den 2-6 april. Det er ikke bare Traner denne sjøen nå er kjent for. Her hekker det også Havørn. I tilegg er det også en rekke andre våtmarksfugl som hekker her, og/eller som bruker området som rasteplass på vei nordover til sine hekkeområder. Flere av disse er sjeldne.

Om morgenen kommer tranene flygende fra sin nattpost til matfatet. Da er det et yrende liv foran deg på et stort åpent stort område. Om kvelden flyr de i formasjon tilbake til sin nattpost. De er flotte å se på når de passerer foran de flotte solnedgangene.

Takket være godt biotopvern i Spania, Tyskland og nå også Sverige har antall traner økt betydelig fra år til år. Det viser seg at beskyttende tiltak virker.

Naturum

Det finnes et Naturum ved sjøen, og Tranedansen informasjonssentral holder åpent under tranesesongen mars/april. De eksakte datoer bestemmes av tranenes ankomst og avferd. Hornborgasjøen er nok en av Sveriges vakreste og mest spennende naturreservater du kan besøke. Og området rundt innbyr både til å oppsøke vikinghistorie med gravsteder og til mye annen kultur og historie. Stedet ligger der kun 1,5 time fra Gøteborg, ca 3,5 timer fra Oslo.


Påsketur

I år faller den beste tiden sammen med påsken og det forventes store besøkstall. Dette er blitt til en storslått turistattraksjon, der P-avgiften forblir i Hornborgasjøen til naturens og Tranenes beste. En mengde bobiler finner veien hit og du kan møte naturinnteresserte turister fra hele Europa. Men det beste er det storslagne resultat av mange års naturkultivering har medført av naturopplevelser. Hva venter du på?

Hornborgasjøen: Sverige, Skara Broddetorp. Ca 320 km fra Oslo.

Reisevei: Raskeste vei er E6 mot Strømstad-Udevalla, ta av etter Udevalla Bru østover følg E47, ta av inn på E44 , så E20 frem til Skara (Traneskilt) og så til slutt 184.

Eller sett din GPS på Skara/Sverige.

Info naturum Hornborgasjøen: Tel: 05000-49 14 50

e-post: naturum.hornbargasjon@lansstyrelsen.se

www.hornborga.com