mandag 10. mai 2010

Lek deg med hvitveisen

Tekst og foto: Tom Schandy

Hvitveisen står fortsatt fin og hvit og lyser opp i skogbunnen. Ta med deg makro-objektivet og ta en økt i hvitveisenga - slik jeg gjorde forleden. Det er deilig å kunne slenge seg ned og bruke et par timer på et par kvadratmeter.Dette er noe alle har mulighet til å drive med - og man kan virkelig leke seg med kameraet. Glem de kjedelige botaniske artsportrettene og lek deg med form, farge, linjer etc. Glem dybdeskarpheten - bruk full åpning på kameraet og prøv deg ut med ulik fokusering. Still skarpt på et lite punkt og la resten være uskarpt og diffus.


Ta mange varianter, så lærer du kameraet å kjenne. Prøv deg gjerne med forskjellige blenderåpninger, så ser  du forskjellen på f.eks. blender 2.8 og blender 11. På sistnevnte vil du få så stor dybdeskarphet at mye uroligheter kommer fram i bakgrunnen. Bruker man full åpning, det vil si 2.8 eller 4,0 eller hva ditt objektiv kan by på,  får man derimot denne rene, litt drømmende effekten .

Jeg bruker ikke stativ for denne type fotografering, det hemmer min kreativitet. Jeg ligger på bakken, gjerne med kameraet nede på selve bakken og putter det mellom blomstene, slik at man kan få grønne filtereffekter. Mulighetene er mange, her er det bare å prøve seg fram.

Se forøvrig siste nummer av Natur&Foto hvor vi skriver om nærfotografering...

10 kommentarer:

 1. Aaahhh, endelig fikk jeg LYSTEN tilbake ang å fotografere hvitveisen.. må nok ut en tur med kameraet og 60mm´ern nå ja... :) thank you!

  SvarSlett
 2. Tusen takk for nydelige bilder. Her har vi ikke hvitveis, men jeg gleder meg til vårblomstene kommer - da blir det ut å fange små gyldne øyeblikk.

  SvarSlett
 3. Allerede gjort noen godrunder i hvitveisengen :) Herlig ting å fordrive :)

  SvarSlett
 4. Flotte inspirerende bilder av hvitveis.
  Et lite tips for dem som ønsker å bruke stativ..jeg synes det er praktisk med en 2 kilo`s rispose... Det er lurt å sy et trekk av stoff for så å fylle den med ris,,kameraet står som støpt og i den vinkel en ønsker.. :D

  monika

  SvarSlett
 5. Veldig bra, jeg er veldig tilknyttet til naturen!

  SvarSlett
 6. Monica Heinakroon11. mai 2010 kl. 16:42

  Tack för härlig inspiration! Jag älskar vitsippor (som de kallas i Sverige) och kryper/ligger gärna på marken med kameran. Nu breder de ut som som underbara vitsippsmattor. :-)

  SvarSlett
 7. Flotte bilder =) Skal leke meg med blomster her i Alta også, de må bare komme opp av bakken først :)

  SvarSlett
 8. Fantastiske bilder Schandy! Ble virkelig inspirert av dette. Hils Benjamin fra Simon ifra hardangerviddaturen i fjor. Simon savner Benjamin masse!

  SvarSlett
 9. Vakre bilder av hvitveisen. Du har mange spennende naturbilder.

  SvarSlett

Hei!
Velkommen til å legge inn din kommentar på Natur & Foto sin blogg.