lørdag 29. oktober 2011

Norsk seier i GDT


Tekst: Tom Schandy

Norsk naturfoto er inne i en god periode for tiden. For ei drøy uke siden fortalte vi om god norsk innsats i BBCs Wildlife Photographer of the Year. Nå kan vi gratulere Knut-Sverre Horn med seier i kategorien landskap i European Wildlife Photographer of the Year som arrangeres av tyske GDT (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen). Dette er den nest største naturfotokonkurransen, bygd over akkurat som samme lest som den britiske. Nærmere 1000 fotografer fra 39 land deltok. I tillegg til Horn, fikk Ole-Jørgen Liodden og Orsolya Haarberg med tre bilder i konkurransen, Eirik Grønningsæter fikk ett. Liodden fikk som mange sikkert husker også med to bilder i BBC-konkurransen, og er således den norske fotografen som har hatt størst uttelling i årets store naturfotokonkurranser. Eirik Grønningsæter vant for øvrig klassen for dyreportretter i BBC i fjor, mens Orsolya Haarberg tidligere har vunnet vunnet landskapskategorien i GDT med et bilde fra Varanger.

Knut-Sverre Horn er nok ikke blant de mest kjente fotonavnene, men han har fotografert natur og spesielt fugler i mange år. Han er opprinnelig fra Sandefjord, men bor nå med kone og barn i Vadsø hvor han jobber som vaktsjef i NRK Finnmark. Han forteller at vinnerbildet er tatt på østkysten av Island i 2009 i løpet av tre minutter, mens kona og halve ungeflokken ventet utålmodig i bilen. Han hadde kanskje ventet at et av hans mange flotte fuglebilder fra Varanger skulle gjøre det skarpt, men så ble det i stedet et landskap fra Island. Men for et landskapsbilde. Dette er de store linjers bilde, med svart lavastrand som møter havet – og med en hvit måke som bestilt i høyre hjørne. Enkelt og greit, men likevel så vanskelig… Vi gratulerer!

Vinnerbildene er så langt ikke å finne på GDTs hjemmeside, men følg med på http://www.gdtfoto.de/content.php?siteloc=27&action=open&owner=8

Se flere av Horns bilder på hans egen blogg: http://knutsverrehorn.blogspot.com

onsdag 26. oktober 2011

FALSTERBO ET FANTASTISK FUGLESTED



Tekst og foto: Ivar Ruud Eide

I år har også en mengde fugletittere funnet veien til Falsterbo, rett sør for Malmø i Sverige. Hit ned søker fugle og naturfotointeresserte fra hele Europa. Dog er det langt flere fugler som finner veien hit ned hver eneste høst.

Nesten 500 millioner fugler trekker sydover hvert år. Mange av dem passerer Falsterbo. Rovfugltrekket er kanskje det mest spennende. På gode varme dager sees store mengder rovfugl som ligger i flokker og skrur seg opp på varm luft. Dette hjelper dem lettere over til det europeiske kontinentet. Beste tiden er slutten av september og begynnelsen av oktober.

Falsterbo er nå en del av LiIFEBalt-Coast og er med i et omfattende arbeid som går ut på å bevare og gjenskape kystlaguner, de beitende strandenger og dynelandskapet. Dette gagner de sjeldne fuglearter, men også flere paddearter. Her ser man også på klimaendringer og hvordan dette påvirker de forskjellige fuglebestander.

På infosidene til Falsterbo fuglestasjon kan man lese om hvordan nedhugging av regnskog og ørkenspredning påvirker de forskjellige fuglebestander. Dessuten ser man nå tydelige tegn på at de fuglearter som trekker nedover til vest-Afrika klarer seg langt bedre enn de arter som trekker sydover mot de mer tørre områder i øst (Somalia/Kenya). nattergal og tornskaten som overvintrer i Øst-Afrika har langt større utfordringer nå enn de arter som finner veien til et mer normalt klima i Vest-Afrika.

De fugler som nå vanligvis reiser til vest-Afrika og som har gode sjanser for å komme tilbake er brushaner, rørsangere, sivsanger, gulerle, løvsanger, grå fluesnapper, låvesvaler, grønnstik og hettemåken for å nevne noen.

Noe som bekymrer fuglestasjonen er at de siste årene har blitt gjenfunnet langt færre sangere i sin alminnelighet. Dette betyr at den så vanlige løvsanger ikke er så vanlig lenger som den kanskje har vært og at vi har langt færre sangfugler i naturen vår enn det vi kanskje tror.

Ringmerking

I høst har man fanget og ringmerket mye perleugler og man har hatt treff på ringmerkede fra Norge. En ringmerket splitterne på Falsterbo ble også gjenfunnet i Namibia i god form. Den hadde fløyet 8667 km.

Den slås riktignok av en låvesvale som ble kontrollert i Sør-Afrika og hadde tilbakelagt 9229 km. Eller hva med en Rørsanger som har gjennomført 11 reiser tur/retur vest-Afrika, noe som tilsvarer 3 ganger jorden rundt.

En tur til Falsterbo er absolutt å anbefale. Besøk fuglestasjonen her ute og opplev fugletrekket på nært hold. Se på tårnfalken som hekker i selve fyret og som i år fikk ut 5 unger. Vi opplevde den – da den stupte ned foran oss og fanget en mus. Flott opplevelse og fine bilder. Det er lett å komme hit – lett å finne frem og det er også flere andre gode fugleområder i Sør-Skåne.

lørdag 22. oktober 2011

Natur&Foto nr 5


Tekst Baard Næss

Natur&Foto nr 5 er snart i postkassa til våre abonnenter. Vi har et eksklusivt intervju med Morten Hilmer fra Danmark som har vært i Siriuspatruljen på Grønland. Videre har vi en stor stativtest gjort av Bjørn Rørslett. Arne Nævra møtte snøuglene i sommer, mens Anne Øverås motiverer oss til gode isbilder. Tom Schandy har helt ferske bilder fra en fantastisk reise i Sør-Afrika og Arnfinn Johansen årets vinner av NNPC viser bilder fra PolarQuest sin premie som var tur til Svalbard. Konkurransen har startet opp igjen, mere kan du lese på www.nnpc.no
Natur&Foto nr 5 har mye spennende lesestoff samt en naturkalender for 2012. Forsidebilde er tatt av Kjetil Schjølberg.

fredag 21. oktober 2011

Sterk norsk innsats i London

Foto: Daniel Beltra Oljeskadde pelikaner i Mexicogulfen, vinnerbilde i BBCs Wildlife Photographer of the Year.

Tekst: Tom Schandy

Seks norske bilder ble premiert onsdag kveld i BBCs Wildlife Photographer of the Year. Det er tidenes beste norske innsats i konkurransen som betegnes som naturfotografenes «Oscar».

Riktignok vant ingen norsk naturfotograf noen av kategoriene i den prestisjetunge konkurransen i år, slik tilfellet var i 2009 og 2010, men antall premierte bilder var høyere enn tidligere. Seks bilder blant de 104 toppbildene er en solid norsk innsats. Totalt ble det sendt inn 41 000 bilder i år.

De premierte fotografene er Erlend Haarberg med to bilder, en runner-up og en highly commended, Ole Jørgen Liodden med en joint runner-up (2. plass) og en specially commended (3. plass) og Roy Mangersnes med en highly commended. I tillegg fikk Aleksander Myklebust en highly commended i klassen for unge fotografer, 15-17 år.

Det er ikke akkurat tilfeldig at det er nettopp disse fotografene som hevder seg. De er dyktige og kreative og tar bilder som kan hevde seg helt på toppen i verden. Erlend Haarberg er en ringrev som har vunnet mye opp gjennom årene, en av Norges absolutt fremste dyrefotografer. Ole Jørgen og Roy er to fotografer som dukket opp på 2000-tallet og som har gjort store fremskritt på kort tid. I dag er de blant de toneangivende naturfotografene i Norge. Roy var blant annet den mestvinnende fotografen i Nordic nature Photo Contest (NNPC) tidligere i år. Aleksander Myklebust representerer den kommende naturfoto-generasjonen. Han ble også premiert i BBC i 2009 og har således allerede en god merittliste.

Det er flere store fotokonkurranser rundt omkring i verden, men det er BBCs konkurranse som er konkurransen med stor K blant naturfotografer. Rammen rundt er storslått, med premieutdeling på ærverdige naturhistoriske museum i London. Det følger med flott bok og stor utstilling som turnerer verden rundt. En plassering her åpner dører internasjonalt. Mye heder og ære!!

Vinnerbildet – det som gir fotografen tittelen «Wildlife Photographer of the Year», kåres blant kategorivinnerne og er således det mest slående av alle de innsendte bildene. I år vant spanjolen Daniel Beltra med et journalistisk bilde av åtte oljeskadete pelikaner, fotografert under den store oljekatastrofen i Mexicogulfen. Bildet inngår i en serie på seks bilder som vant kategorien «Wildlife Photojournalist of the Year». Et modig valg, og etter vår mening, et viktig valg. Vel er det flott med vakre bilder, men journalistiske bilder som forteller en historie, det er mangelvare. Vi trenger naturfotografer som setter miljø på dagsorden gjennom sine bilder. Ved at BBC velger et slikt bilde som vinnerbilde gir man et signal til naturfotoverdenen om at koblingen visualitet og journalistikk er noe av det viktigste vi kan drive med fremover. Innhold er stikkord!

Bilder med uvanlige vinkler og perspektiver gjør det bra i fotokonkurranser. Det betyr at vi fotografer må bestrebe oss på å finne nye vinklinger på kjente temaer – om man ønsker å hevde seg på internasjonalt nivå. Det betyr god kunnskap om motivene, kombinert med teknisk eleganse og kreativitet. Ungareren Bence Mate, portrettert i siste nummer av Natur&Foto, er eksempel på en fotograf som har mer kreativitet enn de fleste til tross for at han bare er 25 år. I fjor ble han kåret til «The wildlife photographer of the Year» med et bilde av bladskjærer-maur. I år går han hen og vinner Eric Hosking-prisen for unge fotografer under 26 år med en portfolio til å ta av seg hatten for. I tillegg har han med to premierte bilder. Bence har dermed fått med 8 av sine bilder i konkurransen. Ingen andre i verden kan vise til en slik vinnerekke. Og fortsatt er mannen bare 25 år, så han har neppe tatt sitt siste vinnerbilde…

Uvanlige perspektiver ja. Vinneren av pattedyrkategorien har tatt bilde av en svømmende isbjørn med 10,5 mm fish-eye, i undervannshus, i et rått splitt-bilde. Han var selv i vannet med isbjørnen, og bamsen svømte helt borte og snuste på linsa hans. Selv om isbjørnen neppe angriper i vannet, har den tross alt kraftige klør og store tenner. Det er derfor ikke å anbefale å gjøre dette etter, selv om det altså gir helt unike og rå opptak…

En ting merker vi oss: Det er ikke kåret noen vinner i kategorien for «Behaviour, all other animals», altså insekter og småkryp, hvilket tyder på at det har vært mangelvare på virkelig gode bilder i denne kategorien. Det er også få bilder i kategorien for truede dyr, «Gerald Durrell Award», og kategorien «Urban wildlife». Et tips er derfor å satse på å skape gode bilder i disse kategoriene. Det kan betale seg.

I kategorien for «Bird Behaviour» viser vinnerbildet en dvergfalk som har tatt en enkeltbekkasin. Et klassisk godt og spennende action-bilde. Men i samme kategorien merker vi oss også to bilder fra Flatanger i Trøndelag. Jeg skrev i et tidligere nummer av Natur&Foto at det skulle mye til for å nå opp med en Flatanger-havørn i internasjonale konkurranser, fordi det florerer bilder av fiskende havørner. Jeg la imidlertid til at - om bildet var originalt nok – kunne det likevel nå opp. Det skjedde med Roy Mangersnes, som tok bilde av havørn med fisk i silhuett. Bildet til Roy er ikke bedre enn de vi har sett før, men det er annerledes, originalt. Dusinvarer når sjelden opp – selv om de er aldri så vakre og flotte. Det andre bildet fra Flatanger viser ei måke tatt på lang lukkertid, et motiv som er vel så spennende som en havørn med fisk, i hvert fall fotografisk…

Tre interessante kategorier er «Animals in their environment», «Nature in black and white» og «Creative visions of nature». I disse kategoriene er det mange spennende og pirrende bilder hvor det fotografiske teller mer enn det dokumentariske. Finnene har alltid vært gode på dette med dyr i miljø, og faktisk er tre av bildene i denne kategorien signert våre finske venner. Vinneren er Benjam Pöntinen med snøhare, mens Janne Heimonen og Henrik Lund har fått highly commended for sine bilder av henholdsvis tiur i skog og fjellerke.

I kategoriene for unge fotografer hevder finnen Ilkka Räsänen seg med terne i motlys, mens svenske Sander Broström har fått med to bilder, et tåkebilde og et bilde av den indiske myna-stæren. Bröstrøm kom for øvrig på annenplass i vår nordiske naturfotokonkurranse NNPC, så dette er en lovende fotograf. Det var for øvrig ingen flere svenske fotografer representert i konkurransen, heller ingen dansker. «The Young wildlife photographer of the year» ble polske Mateusz Piesiak med et tjelde-bilde.

Studer bildene i denne konkurransen. Les kommentarene og spør deg selv hvordan bildene kommuniserer, hvordan de påvirker deg. Vurder stopp-effekten. Se, studere, prøve og feile, om og om igjen, det er nøkkelen for å bevege seg fremover i naturfotografiets magiske verden.

http://www.nhm.ac.uk/visit-us/whats-on/temporary-exhibitions/wpy/onlineGallery.do

De premierte norske bildene kan du for øvrig se på trykk i førstkommende magasin.

tirsdag 18. oktober 2011

Nordic Photo Contest 2012 åpnet

Fjorårets NNPC konkurranse ble en suksess. Over 4500 bilder ble sendt inn og er dermed Nordens største naturfotokonkurranse. Både profesjonelle og amatørfotografer kan delta. Vi er ute etter det helt spesielle bilde og det kan være du som sitter på det. Heder, ære og berømmelse venter kanskje bare 1/500 sek unna. Innsendingen kan foregå fram til 15. januar. Regler og info finner dere på www.nnpc.no

Juryen i år blir bredt sammensatt. Pål Hermansen er juryformann, de andre i juryen er Anders Geidemark fra Sverige, Per-Anders Rosenqvist fra Sverige, bosatt i Norge og fra Natur&Foto redaksjonen, Tom Schandy og Baard Næss.

tirsdag 11. oktober 2011

Albin skutt og drept


Tekst og foto: Baard Næss

Albino elgen "Albin" ble skutt og drept under elgjakta i år. Siden 2006 da den første gang ble oppdaget i Spydbergs store skoger ble jaktlagene i området enig om å frede den seg i mellom. I år skjøt en dansk elgjeger Norges mest kjente elg. Dansken har gitt uttrykk for å være lei seg over hendelsen. Jaktlaget tar selvkritikk og mener de burde innformert dansken bedre om fredningen. Etter hendelsen har det blomstret opp en voldsom debatt på sosiale medier.

For noen år siden fikk jeg et tips om Albin og jeg satte i gang et lite prosjekt med å finne han. Med god hjelp fra en venn klarte vi å finne den mystiske hvite elgen. Opplevelsen var stor når den hvite elgen kom luskende i blåtimen. Som et hvitt spøkelse kom den ut på en liten åpning i skogen. Jeg var heldig å fikk noen bilder av den sjeldne elgen. Siden den gang har jeg hatt i bakhodet å oppsøke den flere ganger, men det har desverre ikke vært prioritert og nå er det for seint. Vi får håpe Albin har klart å føre sine gener videre slik at det dukker opp en ny hvit elg i Østfold sine skoger.

tirsdag 4. oktober 2011

Sort sol i Vadehavet



Tekst og foto: Merci Abrahamsen og Baard Næss

Helt sør i Danmark på grensen til Tyskland ligger Vadehavet. Her trekker det flere millioner fugl og er en viktig rasteplass for vadefugler. Like utenfor byen Ribe kan du se sort sol, et velkjent fenomen som er kjempestore flokker med stær. De svermer på himmelen og er et fantastisk skue der de lager forskjellige formasjoner. Flokkene vi så var på ca 300 000 fugl på det meste. Mange har lyst til å oppleve sort sol og på Vadehavsenteret kan du melde deg på guidede turer til de beste stedene.

mandag 3. oktober 2011

Arnfinn Johansen stiller ut på Galleri Schee



Den 28. – 30. oktober blir det villmarkshelg på Galleri Schee hvor naturfotograf Arnfinn Johansen, ref www.arnfinnjohansen.com, stiller ut naturbilder. Utstillingen, som er en salgsutstilling, vil inneholde bilder av rovdyr tatt i Norden, herunder nye bilder av ulv, brunbjørn og isbjørn tatt i 2011, samt andre fugler og dyr. Utstillingen vil også inneholde Arnfinns vinnerbilde og hans øvrige prisbelønte bilder fra Nordic Nature Photo Contest 2011 (NNPC).

Villmarkshelgen vil også presentere og by på lokal mat, det vil bli holdt minikurs i etisk editering av naturbilder og historien bak bildene vil bli fortalt. Tilstelningen arrangeres av Stuedal Fotografi i samarbeid med Fotoakademiet, Mat i Land and Søndre Land kommune. Åpningstid vil være fredag 1800–2100, lørdag 1200–1800 og søndag 1200–1800. Detaljert program vil bli presentert på www.stuedal.blogspot.com.

Addresseinformasjon: Schee Gård, Lausgardsvegen 28, 2860 Hov.

Link til kartet er:

http://maps.google.no/maps?f=q&source=s_q&hl=no&geocode=&q=Lausgardsvegen++28,+2860+Hov&aq=&sll=61.143235,9.09668&sspn=29.107121,95.756836&vpsrc=0&ie=UTF8&hq=&hnear=Lausgardsvegen+28,+2860,+S%C3%B8ndre+Land,+Oppland&t=m&z=17&iwloc=A