søndag 24. oktober 2010

BBC Wildlife Photographer of the Year

Tekst og foto: Roy Mangersnes.
Vi har fått en liten stemningsrapport fra Roy Mangersnes. En av prisvinnerne som var til stede under prisutdelingen i London.

Det var en flott opplevelse for alle deltakerne og utrolig mye fine bilder å se på. Norge var som Natur&Foto allerede har skrevet på bloggen, godt representert. I år var det utrolig mange ulike land som også var representert, enkelte hadde tatt turen fra USA, Australia, Sør-Afrika og Kina for å være med på utdelingen.

For oss fra Norge var det spesielt gøy at Eirik ble årets vinner i kategorien Animal Portraits. I samtale med flere andre fotografer så mente man at det stod mellom Eirik og Bence Maté, om årets bilde. Det var tilslutt Bence som trakk det lengste strået med et utrolig grafisk, og spennende bilde av bladskjærermaur.

Jeg håper å komme tilbake et annet år, og jeg regner med at Norge vil være godt representert også i 2011, hilsen Roy Mangersnes.
 
Eirik Grønningsæter med vinnerbildet kategorien "Animal portraits"


Den store vinneren i 2010 ble Bence Máté fra Ungarn som kan smykke seg med tittelen "Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year" med bildet du ser her. Bence Máté vant også "Eric Hosking Award" en stor presasjon av en ung fotograf.  


Roy Mangersnes fra Norge med bildet han fikk  "Higly Commended" for i klassen "Animal portraits"


Jari Peltomäki og Andy Rouse, tigerbildet bak er fotografert av Andy Rouse som fikk prisen "Gerald Durrell Award for Endangered Wildlife - Winner" Jari fikk "Higly Commended" for sitt pelikanbilde i klassen "Endangered Wildlife "


torsdag 21. oktober 2010

BBC Wildlife Photographer of the year 2010

Nok en gang gjør de Nordiske naturfotografene det veldig bra i verdens største naturfotokonkurranse, BBC Wildlife Photographer of the year. Eirik Grønningsæter fra Norge gikk helt til topps i kategorien "Animal portraits" Et spektakulært bilde, hvor fotografen har benyttet fjernstyring. Isbjørnen var så nysgjerrig at den også tok kameraet i kjeften! Les mer og se bildet her

Roy Mangersnes fra Norge fikk "Higly Commended" i samme klasse "Animal portraits" Et velkomponert bilde av gulspurv, se bildet her

Orsolya Haarberg fra Norge fikk "Higly Commended" for sitt utrolige bilde av nedsnødd moskus, se bildet her Bildet er tatt under en vinterstorm på Dovrefjell.

Arto Juvonen
fra Finland vant klassen "behaviour: Birds" Et action bilde av de sjeldne, hønsehauk som tar en måke i lufta, se bildet her

Jari Peltomäki fra Finland fikk "Higly Commended" for sitt pelikanbilde, se bildet her

I klassen "Black and White" gjør også de nordiske fotografene det bra. Esa Mälkönen fra Finland fikk "Higly Commended" for sitt bilde fra Antarctica, se bildet her

I samme klasse fikk Natur&Foto sin redaktør Tom Schandy "Higly Commended" For sitt elgbilde fra Sylling, se bildet her

Du kan se flere av Tom sine bilder fra nettopp denne fototuren i vår blogg, klikk her for å se Tom sine elg-bilder.

Den store vinneren i 2010 er Bence Máté fra Ungarn som kan smykke seg med tittelen "Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year" se vinnerbildet her
Ikke nok med dette, Bence Máté stikker også av med prisen "Eric Hosking Award" En pris for unge fotografer mellom 18 og 26 år. Se Bence Máté sin portfolie her


Young Wildlife Photographer of the Year ble Fergus Gill fra England, se  bildet her

Vi kommer tilbake med mer om Eirik Grønningsæter, han er for tiden i London og mottar pris. Natur&Foto vil huke tak i Eirik, så snart han er kommet hjem fra prisutdelingen.
Vi gratulerer alle prisvinnerne!

PS: Skulle vi ha glemt noen nordiske fotografer i oversikten så si fra slik at vi kan rette det opp.

onsdag 20. oktober 2010

Nytt nummer av Natur&Foto i trykken!

Natur&Foto har lagt et spennende år bak seg. Vi gikk inn i 2010 med blanke ark, og lanserte første utgaven av Natur&Foto 15. januar 2010 på fotomessen. Årets siste utgave av Natur&Foto er nå på vei til trykkeriet med et opplag på 12400 magasiner. Et opplag vi er stolte av etter så kort tid.



Et fantastisk undervannsbilde av nakensnegle preger forsiden på nr 4-2010. Fotografert av undervannsfotograf Christian Skauge. I Natur&Foto nummer 4 kan du se flere av Skauges bilder sammen med historiene bak. Vi tar turen opp i tannlegestolen sammen med en av Norges mest produktive fotografer, Pål Hermansen. Vi kikker nærmere på hybridkameraer, fotoskolen tar for seg komposisjon, og Terje Sylte har sendt oss bilder av isbjørnens lek med måka. Dette er bare en smakebit av alt det du har i vente.

Natur&Foto nr 4-2010 er i salg fra 15. november 2010.

Bladet sendes våre abonnenter i begynnelsen av november. Tegner du abonnent før 26. oktober får du med nr 4. uten ekstra portokostnader.

Ønsker du å tegne abonnement kan det gjøres her


søndag 17. oktober 2010

En utrolig flott dag på Sognsvann!


Foto: Kai jensen
Mange takk til alle dere som var innom vår stand på Sognsvann i dag. Det er kjempehyggelig å treffe gamle og nye abonnenter. Vi fikk mange nye abonnenter og er strålende fornøyde.

Nærmere 400 møtte opp på Roy Mangersnes sitt foredrag, senere på dagen foreleste Kai Jensen om Nordmarka. Avslutningsvis viste Roar Sandvik Fra FotoVideo frem tegninger av FotoVideo sin nye butikk som åpner i februar. En skikkelig godtebutikk for alle som er interessert i utstyr og duppeditter :-)

En velfylt utstyrsbod med masser av snadderutstyr ble stilt til disposisjon av FotoVideo i eget telt nede ved Sognsvann for den som ville prøve. Et populært tilbud skal man dømme utifra trengselen rundt teltet.

Vi ser frem til like nydelig vær, og like mange fremmøtende også neste år.

Hilsen Baard, Tone og Kai fra Natur&Foto som sto på Natur&Foto standen i dag.

fredag 8. oktober 2010

Med hjerte for høsten

Høsten er alle årstiders moder. Hva ville sommeren vært uten den kommende høst? Eller vinteren, hva ville den ha vært, om det ikke var for høsten? Mitt hjerte banker for høsten. Denne kalde klare årstiden, en årstid som byr på overraskelser til alle de som har hjerte til å se.

                                                                                                                                                                            Foto: Kai Jensen
Fortsatt god fotohøst fra alle oss i Natur&Foto.

lørdag 2. oktober 2010

Naturfotohelg på Grøvelsjøen

Naturfotohelgen er godt i gang, 34 glade fotografer er nettopp kommet  tilbake fra dagens utflukt til Valdalsfjellet. En spennende dag med tåke og flott fjellbjørkeskog. Vi har hatt noen flotte dager med god mat og mye triveligt sosialt samvær. På torsdag foreleste Terje Hellesø om den skapande fotografen, en tankevekker til mange av kursdeltagerne. Fredag var vi ute og fotograferte hele dagen i nydelig vær. Senere på kvelden var det tur for Kai Jensen sin forelesing om digital arbeidsflyt og Lightroom 3. Få orden på ditt bildearkiv og slett bildene som ikke fungerer var oppfordringen. Senere i dag er det forelesning av Anders Geidemark, og på søndag skal Erik Malm forelese.
Anders Geidemark leder an på lørdagens utflukt.

Kursdeltager Marie Gustafsson ute i fin fjellbørkeskog Foto: Kai jensen

Anders Geidemark, en av fire kursleder i engasjert samtale med kursdeltager Foto: Kai jensen
Været har skiftet fra strålende sol i går, til tåke og litt regn i dag. Varierende forhold som gir mange forskjellige muligheter. Gårsdagens høydepunkt var nok lavskrikene som poserte villig for alle fotografene. En stor opplevelse for mange å få denne vakre fuglen på nært hold.


Lavskrike: Foto: Kai Jensen
Vi gjentar denne naturfotohelgen neste år, så har du lyst og bli med så følg med på Natur&Foto.

Med hilsen fra Grøvelsøen

Kai Jensen