lørdag 31. oktober 2009

Naturfilmere får egen forening

Foto: Arne nævra.
For oss som har fulgt norske naturfilmere over en tid er det ikke overraskende at det blir stiftet en egen norsk forening for nettopp naturfilmere. Norske naturfilmere har i en årrekke holdt en høy internasjonal klasse, og det er en av nestorene blandt de norske naturfilmerne som står bak. Nemlig ikke ukjente Arne Nevra.

- Flere av oss har tenkt på det lenge; nå blir det endelig en realitet, forteller en engasjert Arne Nævra. - En tilsvarende forening er nettopp dannet i Sverige (se www.naturfilarna.se) og det er en tilsvarende forening under etablering i Danmark. Dermed kan vi raskt også få en nordisk overbygning og et nordisk samarbeid. Tanken er at dette skal bli en forening som skal stimulere og samle, utvikle og rekruttere krefter som brenner for natur- og friluftsfilmer. Derfor ser vi for oss at dette nye miljøet både skal utvikle medlemmene faglig gjennom seminarer og små filmfestivaler og være et hyggelig, sosialt samlingspunkt, heter det i innbydelsen som er gått til mange potensielle medlemmer her i landet.

- Men nøyaktig hva foreningen skal være og hva den skal jobbe med, skal jo diskuteres på selve møtet og nedfelles i formålsparagrafen, sier Nævra. Alle de tre nordiske foreningene legger opp til at det skal være et opptakskrav, slik at bare mer dedikerte, profesjonelle filmfolk blir med. Likevel tror Nævra at det fort kan bli 30 medlemmer i foreningen.

- Filmproduksjon er så vidt spesielt i forhold til stillfoto at det har blitt et behov for et eget, organisert miljø i tillegg til NN og Biofoto, avslutter Nævra – som sammen med Gunnar O. Nilsen, Ulf Myrvold, Trond Berg og natur&Foto sin film medarbeider Asgeir Helgestad har utgjort en arbeidsgruppe for stiftelsen.

Foreningen vil bli stiftet i et møte over to dager i Hokksund i Øvre Eiker 20 – 21. november.

torsdag 29. oktober 2009

Naturfotografer på Nrk "Ut i naturen"

Nrk`s "Ut i Naturen" Kari Toft har dratt med seg tre naturfotografer ut i felt for å kommentere 10 seervideofinalister. Med storskjerm i skogens mørke satt de ved varmt bål, spiste ny poppet popkorn og diskuterte naturfoto. Torbjørn Martinsen og Natur&Foto sin redaktør Baard Næss sitter her med Ut i naturen`s Kari Toft. Den tredje naturfotografen Guttorm Næss er fotograf. Alle tre er velkjente naturfotografer i vårt langstrakte land. Guttorm, Torbjørn og Baard har i lengere tid jobbet med et naturfilmprosjekt om naturfoto. Snutter fra dette prosjektet bli vist i magasinutgaven. Seinere på året vil filmen bli vist i sin helhet. Dato for visning blir publisert så fort den er satt fra NRK.

tirsdag 27. oktober 2009

Litt annerledes...


Hva gjør et bilde interessant?
Hva gjør et bilde visuelt vakkert?
Hva gjør et bilde seerverdig?
Attraktivt til å ville henge det opp på veggen?
Dette er gode spørsmål.
Smak og behag er en ting, men jeg vil påstå at
enkelte faktorer spiller inn.
Komposisjon, farger, innhold, utsnitt, eksponering...
Kanskje bare en av dem, eller flere på en gang...



© RaschFoto / fotograf Trine Rasch-Olsen

Når det er sagt, er det ingen regler for hvordan man går frem.
Som fotograf har du en "verktøykasse" av teknikker du kan bruke.
Mange henger seg for mye opp i det tekniske,
glemmer det estetiske og det visuelle.
Du kan bomme fullstendig og likevel ende opp med et spennende resultat!
Kanskje er bilde ufokusert, men komposisjon og farger gjør det til
et nydelig abstrakt maleri.
Kanskje er bilde feileksponert, men utsnitt, linjer og uttrykk
gjør det utradisjonelt, nytenkede og stilig.
Tenk nytt! Lek, eksperimenter, ta sjanser...
rett og slett ha det moro:)

Det finnes ingen "fasit" i foto.
Det finnes heller ingen "fasit" i naturfoto.


© RaschFoto / fotograf Trine Rasch-Olsen

Bildene jeg viser her er et resultat fra
eksperimentering / lek i Lake District i England.
Læreren min og jeg hang et stykke organsastoff opp i et tre.
Så ventet vi på vinden og på sola...
Fotoshooten er noe av det morsomste jeg har vært med på.
Resultatet ble annerledes og veldig spennende.
Bildene er noen av mine personlige favoritter
fra portfolien som hele tiden vokser.

© RaschFoto / fotograf Trine Rasch-Olsen

søndag 25. oktober 2009

Ole Jørgen Lioddens første kikk på Canon Mark IV

Ole Jørgen Liodden har kikket nærmere på Canon Mark IV. Foreløpig har ikke Ole Jørgen fått sjekket bildefilene som kamera leverer. Canon hadde limt igjen kortholderen slik at det ikke var mulig. Så litt skuffende at man ikke får vite mer om iso egenskaper og hvor presis autofokus er. Det er uansett interessant å følge Ole Jørgen sine tester og lese hans førsteinntrykk. Det mest spennende blir sammenligningen med 7D. Men før det kan gjøres må man ha mulighet til å vurdere bildene som MARK IV leverer.

Les Ole Jørgens førsteintrykk her canonfieldreviews.com

torsdag 22. oktober 2009

Lightroom 3 Betaversjon

Det er ikke bare på kamerafronten det lanseres nyheter. Adobe lanserer nå betaversjonen av Lightroom 3. Det er alltid spennende med nye oppdateringer. Adobe har merket seg at vi (I hvert fall jeg) tar stadig flere bilder. Og at kameraene får bedre og bedre oppløsning. Dette gjør sitt til at filene blir større og bildearkivet blir større. Dette stiller igjen større krav til programvaren. Lightroom 3 har en forbedret arkitektur heter det fra Adobe sine utviklere. De har forberedt Lightroom 3 for å handtere store mengder bildefiler raskere.

"Lightroom has been stripped down to the “engine block” in order to rebuild a performance architecture that meets the needs of photographers with growing image collections and increasing megapixels."

Støy
Bedre støyfjerning, er et interessant punkt, ikke bare leverer kameraprodusentene kameramodeller med enda bedre iso egenskaper. Når nå også Lightroom blir mer effektiv til å fjerne støy på høy iso, så skulle det snart ikke være noen grunn til støy i bildene lenger :-)

Vel skulle du ønske å få litt kornete filmfølelse så kommer Lightroom 3 også med mulighet til å legge på korn om ønskelig. Så da skulle det være opp til fografen hvilket uttrykk man ønsker på sine bilder.

Slideshow
På mine kurs har jeg snakket om at Slideshow delen vil bli forbedret i neste oppgradering. Og nå får man mulighet til å eksportere en videofil med lyd. Jeg håper det lar seg gjøre å eksportere i andre format også etterhvert.

Import
Blir spennende og se hva "new importhandling" innebærer. Ifølge Adobe skal det gjøre import av bilder mer strømlinjeformet og enklere.

"We've redesigned the Lightroom import experience to make it much easier to visualize how Lightroom allows you to manage your files. You'll be able to see exactly where you've asked Lightroom to copy your files off your card and then use import presets in compact mode to get fast repeatable results every time. You can also quickly browse your hard drive to find exactly the right file you need to work on.

CMYK
Nå tar Lightroom også Cmyk filer, dette har vert et stort ønske fra flere.
Men, vil man kunne eksportere i CMYK? Slik det ser ut foreløpig, så må man eksportere originalfilen for å bevare CMYK profilen. Altså man kan importere, sortere, sikkert også justere på filen. Så må man eksportere den videre som original. Vel man kan jo håpe at det i fullversjonen blir en overraskelse at man også kan eksporterer direkte fra RAW til CMYK.

"Lightroom now imports CMYK files. Any output, with the exception of export original, or adjustments to these images will take place in an RGB color space"

Dette var bare litt fra Adobe sine sider, betaversjonen er lastet ned og klar til testing.
Jeg kommer tilbake med mer når jeg har fått prøvd den ut.

Les mer i denne pdf filen fra Adobe

Ikke glem Mikkel AAland sitt foredrag om Lightroom 3 på Photocamp.
Tid 30. Okt 01. Nov
Se hele programmet her Photocamp 2009

Tom Schandy vinner naturfotografens oscar

Tom Schandy til topps i naturfotografenes Oscar
Foto av prisutdelingen: Benjamin Schandy.

Naturfotografen Tom Schandy fra Vestfossen gikk onsdag kveld til topps i verdens største naturfotokonkurranse, den prestisjetunge Wildlife Photographer of the year Award som arrangeres av BBC og Natural History Museum i fellesskap. Dette er naturfotografenes Oscar.

Det var et bilde av en vill jaguar, fotografert under en ekspedisjon til det enorme sumpområdet Pantanal vest i Brasil i august-september i fjor, som brakte Schandy helt til topps. Bildet vant i kategorien ”Gerald Durrell Award for endangered wildlife” som er en kategori for truede arter. Jaguaren på Schandys vinnerbilde er én av fire jaguarer som Schandy traff på i løpet av en tre dagers båttur på Rio Paraguay.

- Det er en stor ære å vinne i denne konkurranse, og det var spesielt moro å gå til topps i kategorien for truede arter. Jeg har hatt et livslangt engasjement for truet natur, ikke minst gjennom mitt over 20 år lange engasjement for WWF Norge, sier en fornøyd Tom Schandy.

Bildet av den ville jaguaren fra Brasils villmarker som ga Schandy førsteprisen. Foto: Tom Schandy.

Den engelske naturfotokonkurransen regnes som naturfotografenes Oscar-utdeling. Det er 46. gangen at konkurransen arrangeres, og i år var deltakelsen større enn noensinne. Mer enn 43 135 bilder deltok i den sylskarpe konkurransen, og bidragene kom fra hele 94 land.
Bildene fra konkurransen vil bli stilt ut på en utstilling som vil vises i en rekke storbyer rundt omkring i verden. Det er også publisert en bok med alle vinnerbildene.

Tom Schandy har også tidligere hatt suksess i denne konkurransen. I 1996 fikk han tredjeplass med et bilde av hoppende adeliepingviner i Antarktis, og i 2000 fikk han en annenplass for et bilde av en klatrende panda i Kina, også den i kategorien truede arter. Men det måtte altså en søramerikansk jaguar for å bringe ham helt til topps. Schandy har tidligere i år også vunnet første og annen premie i ”International Wildbird Photographer Award” og fått to utmerkelser i den tyske Glanzlichter-konkurransen. Schandy jobber som naturfotograf på heltid og har gitt ut en rekke naturbøker, hvorav noen også er gitt ut på engelsk, spansk og svensk.

Tom Schandy sin hjemmeside
Hjemmesiden til konkurransen

Vi i Natur&Foto gratulerer Tom, Tom Schandy vil forøvrig ha en reportasje i fra London i første nummer av Natur&Foto.

tirsdag 20. oktober 2009

Fotoglede!



Har man litt fritid,
er det bare å pakke fotosekken og komme seg ut!
Naturen er full av deilige høstfarger.
Været har heller ikke vært så aller verst frem til nå.

Jeg tenkte jeg bare skulle si kjapt "hei"
her inne med en kort presentasjon.
Som redaksjonssekretær, journalist og fotograf
skal jeg gjøre mitt beste med å bidra til at
vårt nye fotomagasin svarer til forventningene


Vi gleder oss veldig til første nummer kommer på trykk;)


Jeg er vel den i redaksjonen med minst erfaring som naturfotograf.
Med det mener jeg fotografering av dyr og fugler.
Landskap derimot har jeg alltid hatt stor glede av å fotografere.
Tidligere i år holdt jeg utstilling i Oslo.
Utstillingen het "Niebla" som betyr tåke på spansk.
Kunst ligger hjertet mitt nærme.
Derfor kommer jeg antageligvis til å blogge litt anderledes naturfoto
med håp om at også det kan inspirere;)

Ikke vær redd for å eksperimentere!
Lek med kamera, det er ofte da at de gode resultatene dukker opp.
Man lærer best gjennom praksis, både når man feiler og når man lykkes.



Vi tar imot all tilbakemelding vi kan få, både på blogg og hjemmeside.
Send oss mail med tanker slik at vi hele tiden kan strebe etter å bli bedre.
Kontaktdetaljer finner du på hjemmesiden vår;)



Da vil jeg får ønske alle en strålende fotouke og fotohøst.
Selv gleder jeg meg voldsomt til fredag da
jeg og samboeren får overta ny leilighet.
For med en gang jeg har kommet i orden,
kan også jeg slenge kameraet over skulderen og
komme meg ut i naturen!

Canon lanserer Mark IV

Vi har vel alle vært spente på hva oppfølgeren til Canon Mark III ville bli. Nå har altså Canon lansert at det blir en ny Mark IV. 16.06 Megapiksel, 1,3 krop faktor, video og best av alt er at de endelig oppgraderer skjermen bak på kamera 920 000 punkter. Mark IV får 10 bilder i sekundet som forgjengeren MK III. Canon lover også bedre iso egenskaper en forgjengeren MK III.

For dyr og fuglefotografen er dette et spennende kamera. Bedre isoegenskaper, 10 bilder i sekundet og 16 megapiksler er en spennende kombinasjon. Man kan fange situasjoner som ikke er mulig med eksempelvis 5 bilder i sekundet, bildet tåler bedre å bli beskjært i ettertid. Noe som i enkelte tilfeller kan være nødvendig. Og da er det trivelig å sitte igjen med en fil som i hvert fall kan printes ut i A2. Raske lukkertider er et must for aktion fotografen, for oss som holder på med naturfoto er det defor altid velkomment med bedre isoegenskaper. Det gir oss muligheten til å fotografere under særdeles lite tilgjengelig lys.

Se video om Canon MARK IV her
Rob Galbraith har mer på sin hjemmeside

lørdag 17. oktober 2009

God mottakelse!

Det er hyggelig å se at flere har lagt ut link til våre hjemmesider. Samt omtalt oss på ulike forum, hjemmesider og i diverse blogger. Under er et lite utvalg av nyheter om Natur & Foto.
På Norske Naturfotografer (NN) sin hjemmeside kan man lese om Natur & Foto. Dag Røttereng har en fin sak om Natur & Foto i sin blogg Terje Hellesø har en artikkel om Natur & Foto på sin blogg Terje tar også en diskusjon om Natur & Foto på diskusjonssiden til foto.no

Mange takk til dere som har omtalt oss på hjemmesider og i blogger.

Det inspirerer å se at forventningene til bladet er store, vi gleder oss til første nummeret kommer ut i salg. På vår hjemmeside presenterer vi i dag abonnement nummer 1. Gå inn på naturogfoto.no og les mer.

Ha en strålende helg!

Hilsen alle oss i Natur & Foto.

onsdag 14. oktober 2009

Nytt kamera fra Nikon, D3s

Nikon lanserte i dag D3s, et kamera som ifølge Nikon skal flytte grensene for hvor lite lys man faktisk trenger for å fotografere.

I sin pressemelding skriver Nikon; Det store pikselområdet, har fått en omarbeidet indre struktur, som betyr at D3s kan ta bilder under dårlige og til tider nesten umulige forhold. Det syvtrinns ISO-området fra 200 til 12 800 lar fotografen ta bilder og film i omgivelser med svært lite lys, og med minimalt med behandling for å sikre skarphet og detaljer, noe som er essensielt for dagen nyhets- og sportsfotografer.

Videre bevis på D3s sin utrolige egenskaper for fotografering under dårlige lysforhold er det faktum at det er det første kameraet med intet mindre enn tre ytterligere ISO-hevingsnivåer, opp til Hi-3, (ISO-ekvivalenten er utrolige 102 400).

Natur & Foto håper å prøvd D3s i felt. Spesielt mulighetene for å kunne benytte høy iso uten at det generer sjenerende støy er interessante punkter. Dyrefotografering skjer ofte i skumring med store teler. Store teleobjektiv krever raske lukkertider for opptimal skarphet, spesielt om man ikke bruker stativ.

Under mange av mine reiser har jeg sett hvor viktig dette er. På fugl og dyrefotografering forsøker man å benytte så lav iso som mulig for å ungå støy. Dette resulterer raskt i uskarpe bilder. Nå kan man snart bruke 800 ISO som standard. Dette vil uten tvil resultere i at færre bilder havner i søppelkurven.

Hele pressemeldingen kan du lese på Nikon sine hjemmesider

tirsdag 13. oktober 2009

Vårgårda naturfotofestival 30-31 oktober 2009

Det er straks tid for Vårgårda Naturfotofestival, et av Nordens største og mest tradisjonsrike festivaler. Festivalen er også kalt "Naturfotografens mekka" Programmet i år er like tettpakket som det bruker. Festivalen starter klokken 1200 fredag den 30 oktober, og går slag i slag frem til frokost søndag 1. november.

Årets foredragsholdere er: Serkan Gunes Sverige, Kristian Mainz Danmark, Bent Olsen Norge, Per Klaesson Sverige, markus Varesvuo Finland, Staffan Widstrand Sverige www.wild-wonders.com
Håkan Nunsted Sverige, Tom Svensson Sverige, Brutus Østlung Sverige, Seppo Rapinoja, Johan Hammer, Asle Hjellebrekke Norge, Erik Malm Sverige.

I tilegg til spennende foredrag er det stor fotoutstilling i sportshallen. Her vil flere utstillere være til stede. Natur & Foto vil ha en egen stand i sportshallen, det er hyggelig om du kommer innom vår stand.

Dag Røttereng har lagt ut en reportasje fra 2007 på Norske Naturfotografers (NN) hjemmeside. Så for den som vil mimre litt er det bare å følge denne linken med stemningsrapport fra 2007 Natur 07 Vårgårda.

Last ned programmet for Vårgårda naturfotofestival 2009 "program"

Håper vi sees!

lørdag 10. oktober 2009

Til topps i Sveits

Som en av redaktørene i det nye bladet Natur & Foto vil jeg komme til legge inn jevnlige blogger på nettsidene fra turer som ikke nødvendigvis får plass i bladet.
Så derfor er det ikke dumt å følge med på disse sidene da man kan få ekstra tips om fotolokaliteter. Dette blir en stor og spennende naturfotosatsing, og jeg håper
riktig mange vil være med på reisen...

Jeg befinner meg akkurat nå i de sveitsiske alper, nærmere bestemt i Grindelwald under den mektige nordveggen til 3970 meter høye Eiger og nabotoppen Jungfrau på 4158 meter.
Disse fjellene er blant de aller flotteste i Alpene og er også med på UNESCOs verdesnarvliste, naturområder av uvurderlig betydning for hele menneskeheten.



Grindelwald er en liten alpelandsby på 4000 mennesker ca. 1000 meter over havet. Hit kommer man billig (1300 kroner) og enkelt ved å fly Norwegian til Geneve og så leiebil i 2,5 time. Yr.no hadde varslet bare drittvær hele helga, så jeg var vel ikke akkurat veldig optimistisk, men nå har jeg lært ikke å la disse værvarslene bestemme for mye.

På balkongen til idylliske Aspen Hotell var det en fantastisk morgen med tåke som var i ferd med å lette rundt fjelltoppene, små skydotter som danset rundt mektige fjell. En sangglad morgenfugl på et tak i nærheten viste seg å være en svartrødstjert. Fotomessig er det alltid mest spennende når godværet prøver å vinne over møkkaværet. Da blir det brytninger med spennende lys.

Og etterhvert klarnet det enda mer opp, sola skinte, og vi kunne kaste oss på toget til Jungfraujoch 3454 meter over havet. Ja, du leste riktig – det går tog helt til topps i et av de mest
imponerende ingeniørarbeider Europa har sett. Denne imponerende jernbanen ble bygd i perioden 1896 til 1912 og går den siste timen inne i fjellet – inne i det mektige Eiger-fjellet. Det er stoppesteder her inne hvor man gjennom store panoramavinduer midt i den stupbratte fjellveggen kan skue ut på et alpelandskap som tar pusten fra deg.

Endestasjonen er også inne i fjellet Jungfraujoch, sammen med flere restauranter, souvernirbutiker, ja til og med en urmaker hadde tilhold her oppe med sine kostbare sveitser-ur. Så tok vi en heis rett opp gjennom fjellet til Sphinx som er en forskningsstasjon som nærmest balanserer på eggen av fjellet med enorm utsikt over alpeverdenen og med den mektige Aletsch-isbreen under seg. Sphinx forsker på atmosfæren, og dette er ikke minst et unikt sted å drive med klimaforskning.


Sol og blå himmel – og maleriske skydotter rundt fjellene, hvor feil kunne yr.no ta. Dette blir markedsført som Top of Europa. Jungfrau-Aletsch-Bietschorn fikk i 2001 status som verdenarvområde.
Dette området måler 824 kvadratkilometer og halvparten av er dekket av isbreer. Ikke noe annet område i Alpene gir et slikt tverrsnitt av denne unike fjellverdenen som nettopp dette området.

Først på nedturen fikk yr.no rett. Da kom regnet, men da hadde vi sett det vi skulle...

torsdag 8. oktober 2009

Stor messe hos Fotovideo

I disse dager det stor fotomesse hos Foto Video i Oslo. En lang rekke foredragsholdere er med for å holde foredrag, workshop og minikurs. Gå inn på Foto Video og sjekk ut begivenheten. Jeg reiser ned på messen i dag for å dele ut flyers for Natur & Foto. Kanskje vi sees hos Foto Video.

tirsdag 6. oktober 2009

Vi er endelig i gang!

Vi er nå endelig i gang med det som skal bli en storsatsning på natur og foto. Dette er da også grunnen til at vi har valgt å gi magasinet navnet Natur & Foto. Bloggen her vil bli brukt av alle oss i redaksjonen. Dette håper vi vil gi en interessant og spennende blogg med masser av bilder og gode historier.
Du kan sortere innleggene på navn i menyen til høyre. Ønsker du å gå til vår hjemmeside Natur & Foto kan du følge denne linken Natur & Foto.

Mitt navn er Kai Jensen og jeg er web redaktør og bloggansvarlig for Natur & Foto. Jeg holder til i Nittedal, hvor det i dag er et øsende regnvær. Til tross for plaskregnet så er høstfargene helt fantastiske, så i morgen må jeg nok bare komme meg ut på tur.

Jeg håper du vil følge oss videre her på Natur & Foto sin blogg og ikke minst besøke oss på vår hjemmeside.

Elgfoto: Kai Jensen

Ha en fortsatt strålende høst!

Med de beste fotohilsener

Kai Jensen